Met een pointcloudanimatie vlieg je door een omgeving van miljarden meetpunten. De meetpunten zijn verzameld door een laserscanner die een bestaande omgeving aftast. Een laserscanner maakt zoveel meetgegevens dat de wolk van meetpunten een herkenbaar beeld oplevert van bijvoorbeeld een gebouw, of een hele straat.

Pointcloudanimatie

Visualisatie stadsmaquette met pointcloudanimatie

In het centrum van ‘s-Hertogenbosch komt een maquette van de stad. De maquette laat zien hoe de stad er rond 1550 uit heeft gezien. Stichting stadsmaquette ‘s-Hertogenbosch wilde weten hoe de bronzen maquette er in het straatbeeld uit zou komen te zien. Daartoe is de plek in de kerkstraat drie dimensionaal ingemeten met een laserscanner. Daarna is een 3D model van de maquette toegevoegd aan de wolk van meetgegevens; de pointcloud. Er ontstaat dan een virtuele 3D omgeving waarmee geanimeerd kan worden. Je kunt een camera door de virtuele omgeving laten bewegen. Met de animaties worden een aantal videoproducties gemaakt. De eerste productie hieronder heeft als doel het straatbeeld te visualiseren en belanghebbende enthousiast te maken.

Pointcloudanimatie stadsmaquette ‘s-Hertogenbosch

Combineren van techniek en creativiteit

PelserHartman is een technisch bouwkundig bedrijf gespecialiseerd in het inmeten van bestaande gebouwen. Pelser Filmproducties maakt videoproducties voor bedrijven. Samen hebben we bovenstaande visualisatie gemaakt. We hebben als doel gesteld pointcloudanimaties zoals die van de stadsmaquette kwalitatief te verbeteren. Concrete punten zijn de beeldkwaliteit en de mogelijke camerabewegingen. Hoe verbeter je deze zaken? Door het combineren van kennis hebben we de beeldkwaliteit al flink kunnen verbeteren. Daarnaast zijn we bezig met het testen van nieuwe software die meer mogelijkheden biedt voor mooie camerabewegingen. Het hoofddoel van een pointcloud is meestal technisch. Een pointcloud maken puur en alleen om dingen te visualiseren is niet zo gebruikelijk. Bekijk hier meer gangbare manieren om een bedrijfs animatiefilm te maken.

Stichting stadsmaquette ‘s-Hertogenbosch

Stichting stadsmaquette ‘s-Hertogenbosch wil een kunstzinnige en innovatieve bronzen stadsmaquette van de historische vestingstad ’s-Hertogenbosch oprichten voor bewoners en bezoekers. Dit straatmeubel kan als start dienen voor een verkenning van de binnenstad, en kan een aantrekkelijke rol spelen bij de ontwikkeling van het historisch bewustzijn. Het plan is om een maquette te maken uit brons op basis van een kaart van Jacob van Deventer uit 1550. De maquette wordt gedragen door het “boommens” van Jheronimus Bosch. De beoogde plek is in de kerkstraat op het amadeiroplein, beter bekend als “het kerkpleintje”.

De maquette wordt op dit moment geproduceerd. Benieuwd naar de voortgang en de volgende video? Hou deze site in de gaten!

Klaas Pelser, april 2016