Verspil je kostbare vrije tijd niet aan slechte films. Bekijk de speelfilms uit mijn speelfilm top 6! Het maken van bedrijfsvideo is mijn vak. Daarnaast kijk ik graag naar een goede speelfilm. In deze blog vind je de 6 films die mij het meest hebben geraakt.

6. Her

Genre: Drama, Romantiek, Sci-Fi. Filmduur: 2h 6min. Uitgebracht in 2013. Regisseur: Spike Jonze

‘Her’ gaat over een man die verliefd wordt op zijn besturingssysteem. Hù, wat? Ja, de hoofdpersoon Theodore wordt verliefd op een ver ontwikkelde versie van Windows/ OSx. Dat klinkt misschien als het script van een slechte comedy, maar het is een erg goede romantische drama. Theodore is een 2e rangs schrijver met een kapot gelopen huwelijk. Hij vult zijn tijd met werken en het spelen van video-games. Een advertentie triggert hem om een nieuw besturingssysteem te kopen. Dit systeem heeft een hoge mate van kunstmatige intelligentie. Het systeem communiceert met een stem (Scarlett Johansson). Theodore noemt haar Samantha. Wat begint met het opschonen van zijn mail-box, eindigt in een liefdesrelatie. Hoe echt Samantha ook lijkt voor Theodore, ze is geen mens van vlees en bloed. En dat zorgt voor problemen. Niet alleen Theodore komt in de knoei met zichzelf, ook Samantha worstelt met hun relatie.

IMDb score: 8,0/10. Mijn beoordeling: 9/10

Her. Warner Bros. Pictures

Arrival. Paramount Pictures

5. Arrival

Genre: Drama, Thriller, Sci-Fi. Filmduur: 1h 56min. Uitgebracht in 2016. Regisseur: Denis Villeneuve.

Hou je niet van Science-Fiction? Lees dan toch even door. Ja, ‘Arrival’ gaat over Aliens, maar is niet te vergelijken met ‘Contact’ met Jodie Foster en al helemaal niet met de ‘Alien’ films. Arrival is verrassend door het (bijna) ontbreken van geweld. Spannend is de film overigens zeker wel. 12 grote objecten landen op verschillende plekken op aarde. Er blijken intelligente levensvormen in de objecten aanwezig te zijn. Taalkundig professor Louise Banks wordt gevraagd te communiceren met deze aliens. Maar waar begin je? Wat willen ze? Zijn hun bedoelingen goed? Arrival gaat over het gevaar van elkaar verkeerd begrijpen en overhaaste aannamen. Het gaat over positiviteit, taal en communicatie. Bij toeval bekeek ik deze film. Ik verwachte een rip-off van de film ‘Contact’, maar ik werd verrast door het plot, de boodschap en de onverwachte link tussen het begin en eind van de film.

IMDb score: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

4. Inception

Genre: Actie, Avontuur, Sci-Fi. Filmduur: 2h 28min. Uitgebracht in 2010. Regisseur: Christopher Nolan.

Dominic Cobb (Leonardo DiCaprio) steelt bedrijfsinformatie van CEO’s, maar niet door fysiek of online in te breken. Hij breekt in in het onderbewustzijn van CEO’s. Dat doet hij door in hun dromen te infiltreren. Deze manier van stelen heeft hem uiteindelijk niet veel goeds gebracht: hij is voortvluchtig, heeft zijn vrouw verloren en leeft gescheiden van zijn kinderen. Hij wilt eigenlijk stoppen, totdat hem een speciale klus aangeboden wordt. De opdrachtgever beloofd hem te helpen, zodat hij zijn kinderen weer kan zien. Deze opdracht is echter extra moeilijk (uiteraard): in plaats van een idee te stelen, moet hij een idee in het onderbewustzijn van een directeur planten. De enige manier om dat te doen is via een omweg van dromen in dromen (in dromen). Een super goed verhaal waarbij je als kijker, net als de hoofdpersonen, soms de weg kwijt bent in de wirwar van droom en werkelijkheid. Fantastisch hoe dromen verbonden worden met elkaar en met de werkelijkheid. Het allermooiste van deze film is hoe er verteld wordt dat je sommige fouten niet kunt herstellen.

IMDb score: 8,8/10. Mijn beoordeling 9/10

 

Inception. Warner Bros. Pictures

Boyhood

3. Boyhood

Genre: Drama. Filmduur: 2h 45 min. Uitgebracht in 2014. Regisseur: Richard Linklater.

Boyhood laat het opgroeien van de gewone Amerikaanse jongen Mason zien. De film is geschoten verspreid over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs. Leeftijdverschil van een personage wordt vaak opgelost door verschillende acteurs van verschillende leeftijden in te zetten. In deze film dus niet. Je ziet Mason langzaam ouder worden. Dat maakt dit een unieke film. Opgroeien, of het leven in het algemeen, heeft niet één groot climax aan het eind, zoals in de meeste speelfilms. Boyhood heeft net als het echte leven niet één groot climax. Sommigen zien dat als minpunt van de film, maar juist dit en het filmen over een grote periode, maakt de film ondanks het Amerikaanse zoetsappige sausje realistisch.

IMDb: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

2. Inglourious Basterds

Genre: Avontuur, Drama, Oorlog. Filmduur: 2h 33min. Uitgebracht in 2009. Regisseur: Quentin Tarantino.

Inglourious Basterds is naar mijn mening de beste Tarantino film. Hou je niet van Tarantino’s mix van geweld en vreemde humor, dan kun je beter een van de andere films uit deze top 5 bekijken. Inglourious Basterds gaat over wraak op nazi’s in Frankrijk tijdens de tweede wereldoorlog. De eigenaresse van een bioscoop heeft een plan om een hele groep nazi’s tijdens een premiere om te brengen. Haar plannen kruisen met die van een groep Amerikaanse guerrilla strijders bekend als de Basterds. Geweldig neergezette karikaturale karakters, een super goed verhaal en de Tarantino saus maken deze film een van mijn all time favorites.

IMDb score: 8,3/10. Mijn beoordeling 9/10

Inglorious Basterds. Universal Pictures

La vita è bella. Miramax Films

1. La vita è bella/ Life Is Beautiful

Genre: Drama, Oorlog, Comedy. Filmduur:1h 56min. Uitgebracht in 1997. Regisseur: Roberto Benigni.

La vita è bella is een Italiaanse film en speelt zich af voor en tijdens de tweede wereldoorlog. De optimistische joodse Guido probeert zijn zoontje te redden van de verschrikkingen van het kamp waar ze terecht komen. Hij verzint een denkbeeldig spel. Ze moeten 1000 punten verzamelen om de hoofdprijs te winnen: een echte tank. De eerste scène zit vol humor en deed mij denken aan Laurel and Hardy. Daarna ontwikkelt de film zich eerst als een goede romantische comedy. Guido ontmoet zijn toekomstige vrouw Dora en weet haar met humor en vindingrijkheid te winnen. Ze trouwen en krijgen een zoon: Giosué. De film verandert van comedy naar tragedie wanneer Guido en Giosué naar een werkkamp moeten. Het contrast tussen geluk en misère is groot in deze film. Dat raakt mij als kijker. De film wordt voor mij realistischer doordat er eens niet Engels gesproken wordt. Verder vind ik dit een fantastische film door het eindeloze optimisme van Guido en de naïviteit van Giosuè en het vertrouwen in zijn vader.

IMDb score: 8,6/10. Mijn beoordeling: 10/10

Wat is IMDb?

IMDb is een online platform waar je heel veel vindt over films, series, TV, acteurs, etc. Je kunt van bijna alles wat op TV, in de bioscoop of bijvoorbeeld op platforms als Netflix te zien is geweest reviews en beoordelingen vinden. Je kunt zelf een account aanmaken en bijvoorbeeld bijhouden wat je nog wilt kijken of een film of serie beoordelen. Heb je een supergave trailer gezien van een film en ben je van plan die film te gaan bekijken? Check eerst even de IMDb beoordelingen om teleurstellingen te voorkomen!

Voor bovenstaande top 5 heb ik geput uit mijn eigen rating lijst op IMDb. Volg deze link voor mijn volledige IMDb rating list

Veel kijkplezier!

Klaas Pelser.