Na 1846 uur filmen, 4212 uur videomontage en 53.171 kilometer op de weg heb ik een mijlpaal bereikt: 10 jaar Pelser Filmproducties! Hoe was het toen? Hoe is het nu? En wat waren de meest legendarische projecten en ervaringen?

Toen.

IJverig en fanatiek, maar nog groen achter de oren als ondernemer en filmmaker begon ik in 2011 met Pelser Filmproducties. Na mijn CAMJO-opleiding moest ik de praktijk van het filmmaken zelf onder de knie krijgen. Pippie Langkous zei altijd: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan”. Terecht of onterecht: ik heb ook een gezonde dosis zelfvertrouwen. Voor het ondernemersdeel kreeg ik gelukkig hulp. Mijn broer is een ervaren ondernemer. Hij en zijn compagnon hebben mij geholpen met acquisitie, administratie, internetmarketing en ook gewoon met een gezellige plek om te werken. Ook mijn vrouw heeft altijd achter mij gestaan.

Getron Transport gaf mij het voordeel van de twijfel door mij de eerste grote opdracht te gunnen. Het resultaat kon ik weer gebruiken als referentie. Daarna was het een tijd met lange adem vooruit struikelen: hard werken voor nieuwe opdrachten, failliete klanten, oplichterij, loze beloften van anderen, maar ook louche klanten die juist de betrouwbaarste bleken te zijn, betaald krijgen voor opdrachten die nooit afgemaakt hoeven te worden, verrast worden door nieuwe producties als je even in zak en as zit en bovenal veel mooie projecten en fijne samenwerkingen.

Nu.

Een nieuwe opdracht toen betekende bijna altijd investeren in een nieuwe klant. Nu is de markt anders en heb ik een groot netwerk. Daardoor heb ik nu een mix van vaste samenwerkingen en nieuwe klanten. Ik kan vertrouwen op genoeg werk van bestaande klanten, meer werk “via via” en nog wat extra werk langs online kanalen voor de kers op de taart. Ik geniet van de hartelijke en warme manier waarop ik op kan trekken met mijn opdrachtgevers. Ik hou van de afwisseling in mijn werk en de vrijheid als ondernemer. Ik heb schik in het maken van video en de creativiteit die ik daarin kwijt kan. Kort samengevat: ik heb waanzinnig leuk werk!

10 jaar Pelser Filmproducties, 4 legendarische projecten.

Uit een lange lijst heb ik 4 projecten gekozen met een goed verhaal.

Najaar 2012, Bon Pelser Interieurbouw.

Mijn broer en ik werkten als puber voor mijn ome Bon. Hij heeft een interieurbouwbedrijf. Bon Pelser is een vriendelijke open man. Zijn klanten kiezen niet alleen vanwege zijn vakmanschap voor hem, ook zijn persoonlijkheid speelt een belangrijke rol. Dat geldt niet voor alle, maar wel voor veel kleinere bedrijven. Geïnspireerd door de korte films van Philip Bloom, wilde ik een persoonlijke bedrijfsfilm maken die ik kon gebruiken als voorbeeld. Sindsdien heb ik veel van dit soort persoonlijke bedrijfsfilms gemaakt, qua concept allemaal gebaseerd op deze video.

Video Bon Pelser Interieurbouw

Najaar 2014, filmavond 70 jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch.

In 2014 vierde ’s-Hertogenbosch 70 jaar bevrijding. ’s-Hertogenbosch werd bevrijd door een divisie uit Wales. Er werd onder andere een filmavond georganiseerd op de markt. Te gast waren verschillende soldaten van de 53e Welsh division. In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch mocht ik met oude videobeelden aan de slag voor de filmavond. Beelden van bevrijdingsfeesten, maar ook unieke videobeelden van de oorlog en de bevrijding van ’s-Hertogenbosch. Ik vind geschiedenis het mooist als het concreet en dichtbij is. Dichterbij dan in je eigen woonplaats komt het niet.

Najaar 2016, boektrailer “Nucleaire Titanic”.

De schrijver van het boek “een Nucleaire Titanic” vroeg mij een trailer te maken om zijn boek online te promoten. In het boek gaat het mis met de nucleaire centrale in Doel België vlak bij de Nederlandse grens. Een boek met een somber scenario met als doel de lezer te waarschuwen. De trailer is neerslachtig, bijna macaber geworden. Het is erg filmisch. Bijna alles wordt verteld met beeld. Echt iets anders dan ik normaal maak.

Boektrailer ‘Een Nucleaire Titanic’

2017 – heden, projecten voor reisorganisatie.

Natuurlijk is een ICT bedrijf minder videogeniek dan een interieurbouwer, maar werken voor een reisorganisatie is wat dat betreft de hoofdprijs. Jammer genoeg mocht ik voor ITG companies niet op reis. Toch heb ik voor hun veel leuke producties gemaakt met bestaand beeld. Qua muziek, keuze van voice-over stemmen en montage hoeft het bij een reisorganisatie niet netjes zakelijk te zijn.

Tot slot.

Werken als zelfstandige is stressvol, maar geeft ook gigantisch veel voldoening. Bovendien is het vak van filmmaken geweldig. Ik voel me vaak Guus Geluk, de neef van een gestresste, gefrustreerde Donald. Er zijn veel mensen die ik daarvoor dankbaar ben. Een paar mensen die een hoofdrol gespeeld hebben in de eerste jaren wil ik hier bedanken: Jeroen Pelser en Joost Hartman voor al het advies en steun, mijn vrouw Janin, Cornelis van Genderen voor het gunnen van de eerste grote opdracht, Ton de Klein voor zijn aanbevelingen en Freek van de Pol voor mijn introductie bij Netwerk A2 en zijn steun.

Klaas Pelser.

Korte videoteaser voor reisorganisatie