Lady GaGa was een beetje teleurgesteld. Ze was voor de Golden Globes van 7 januari 2019 drie keer genomineerd, maar won ‘slechts’ voor de titelsong van ‘A Star Is Born’. Filmmuziek is blijkbaar een ondergeschoven kindje, een troostprijs voor Lady GaGa. Ik moet toegeven: een Golden Globe voor “beste acteur of actrice” of “beste regie” heeft meer aanzien. Toch is filmmuziek net zo belangrijk als goed acteerwerk. In deze blog laat ik zien wat muziek doet met film en vind je veel legendarische voorbeelden. Uiteraard zijn de voorbeelden doorspekt met mijn voorkeur 🙂

1. Het vermogen van filmmuziek

Muziek doet veel met film. Het TV programma ‘Het Klokhuis’ laat dat prachtig zien. Bekijk de sketch hiernaast maar eens. Het componeren van filmmuziek is een vak apart. In de aflevering van ‘Het Klokhuis’ over filmmuziek, waar ook de sketch uit komt, laat componist Fons Merkies zien hoe hij te werk gaat.

2. Twin Peaks

Spotify link, Componist: Angelo Badalamenti, Uitgebracht in: 1990.

Al beluister je de eerste 2 noten van ‘Twin Peaks’ met je ogen dicht, je herkent het meteen. In die 2 noten word je direct meegenomen in die Twin Peaks sfeer. Regisseur David Lynch bezocht componist Angelo Badalamenti. Samen maakte zij in 20 min deze muziek. Ik moet toegeven dat ik zelf de serie in die tijd niet gevolgd heb. Misschien was ik er nog te jong voor. Ondanks dat ik me niet kan herinneren dat ik ooit een aflevering gezien heb, is de muziek en de sfeer wel overgebracht.

3. Halloween

Spotify link, Componist: John Carpenter, Uitgebracht in: 1978.

De theme song van Halloween herken je ook na een paar tonen. Filmmaker en componist John Carpenter is een legende als het gaat om het horror-genre en bijhorende sinistere muziek. Maar hij maakte ook science fiction films en bijvoorbeeld de martial art film ‘Big Trouble in Little China’. De film Halloween herinnert mij aan avonden/ nachten als tiener met stapels VHS horrorfilms die ik samen met mijn beste vriend bekeek.

4. The Good, the Bad and the Ugly

spotify link, Componist: Ennio Morricone, Uitgebracht in: 1966.

Als ik aan filmmuziek denk, denk ik aan Ennio Morricone en specifiek zijn muziek in ‘The Good, the Bad and the Ugly’. Misschien een beetje cliché om deze muziek hier aan te halen, maar ik kon het niet laten. Wij hadden thuis een verzamel CD in de kast staan van Ennio Morricone. Later keek ik graag naar films van Sergio Leone.

Ennio Morricone maakte de muziek voor ongeveer 500 films en series! Hij werd bekend door zijn samenwerking met regisseur Sergio Leone in de jaren ’60. Één van de meest legendarische is “The Good, the Bad and the Ugly”. Sergio Leone en Ennio Morricone waren jeugdvrienden. Denk je aan Morricone, dan denk je aan spaghettiwesterns. Hij maakte echter ook de muziek voor de serie The Simpsons en bijvoorbeeld Inglourious Bastards van Quentin Tarantino.

5. Forrest Gump

Spotify link, Componist: Alan Silvestri, Uitgebracht in: 1994.

Opvallend eigenlijk hoe vaak klassieke, orkestrale muziek gebruikt wordt in film. Klassieke muziek in film wordt door een groot en breed publiek beluistert, terwijl klassieke muziek an sich een veel kleinere doelgroep heeft. Maar ‘klassiek’ is natuurlijk nog steeds een ruim begrip. Componist Alan Silvestri maakt klassieke filmmuziek, lief en een beetje triest zoals in Forrest Gump…

6. Back to the Future

Spotify link, Componist: Alan Silvestri, Uitgebracht in: 1985.

…of juist luid en bombastisch zoals in Back to the Future.

7. Mission: Impossible

Spotify link, Componist: Lalo Schifrin, Uitgebracht in: 1966.

Ook klassiek en orkestraal (met een beetje jazz) is de muziek van Lalo Schifrin voor Mission: Impossible. Lalo Schifrin componeerde klassiek maar ook jazz en werkte o.a. samen met Ella Fitzgerald en Count Basie.

8. Sucker Punch

Spotify link, Componist: Björk, Uitgebracht in: 2011

Maar het kan ook anders: de muziek uit de film ‘Sucker Punch’ (verder niet zo’n geweldige film) heeft veel rock of zelf metal invloeden. Dit genre wordt niet zo vaak gebruikt als filmmuziek. Mede daardoor heeft de film zijn eigen unieke sfeer.

Wat is jouw favoriete filmmuziek? Laat het mij weten in de “Leave a Comment” box hieronder! Vul de titel van de film in, of kopieer bijvoorbeeld een YouTube of Spotify link.

Mijn vak is het maken van bedrijfsfilms. Ook ik maak graag gebruik van muziek in mijn producties. Benieuwd? Lees ook dit artikel over muziek voor bedrijfsvideo!

Klaas Pelser