Muziek in in een videoproductie werkt als kruiden in een goed gerecht. Stiekem doet het meer dan je denkt. Zonder is er niet veel aan en er zijn duizenden variaties mogelijk. Het verschil tussen muziek voor bedrijfsvideo en kruiden is misschien het effect van het weglaten. Het ontbreken van muziek in een film heeft een duidelijk doel: stilte kan heel krachtig zijn.

muziek voor bedrijfsvideo

Muziek bepaald de ‘tone of voice’

Muziek voor bedrijfsvideo is voor een groot deel bepalend voor de sfeer van de film. Daarmee is het een handig stuk gereedschap voor filmmakers. Het spreekt een bepaalde doelgroep aan, of juist niet. Het doet iets bij de kijker en helpt daarmee het doel van video te bereiken. Bekijk beide video’s hieronder. De tone of voice verschilt als dag en nacht. Het effect van beide video’s op de kijker zijn bijna tegenovergesteld!

Video trailer voor het boek “Een Nucleaire Titanic”.

Video voor basisschool Boschveld

Eerst muziek of eerst film?

Maak je eerst een keuze in de compositie en bouw je de film daar om heen? Of gaat het precies andersom? Er is niet één goede methode. Ik bepaal eerst wat het belangrijkste is. Dat bepaald in principe de volgorde. Je kunt muziek voor bedrijfsvideo laten componeren. De componist maakt dan een uniek stuk. De volgorde, eerst muziek of eerst film, bepaal je zelf. Soms is het budget echter beperkt. Dan valt de keuze vaak op stock materiaal. Stockmuziek koop je vrij van rechten. Er is veel keuze maar een muziekstuk is zoals het is. De volgorde van werken is dan dus al bepaald.

Spelen met muziek voor bedrijfsvideo

Muziek voor bedrijfsvideo is meer dan een ondersteunend deuntje omdat het moet. Vaak gebruik ik stock-materiaal. Pelser Filmproducties heeft toegang tot een zeer grote bibliotheek. Het juiste muziekstuk selecteren is een leuk spel en is ook altijd anders. Meestal werk ik met instrumentale stukken. Zang komt namelijk snel in conflict met gesproken tekst. Voor Good(s)factory maakte ik een moodfilm zonder gesproken tekst. In dit geval koos ik juist een stuk met zang. Voor stichting Cubus maakte ik een aftermovie van een gala. Earth Wind and Fire trad op! Ik mocht een gedeelte van het optreden gebruiken, alleen niet voor de hele film. Toch wilde ik in de hele film het Earth Wind en Fire gevoel laten doorstralen. Door het kiezen van een passend stuk is dat gelukt. Met stockmuziek zijn bovendien synchronisatierechten eenvoudig en goedkoop geregeld.

Video met muziekcompositie in ‘Earth Wind and Fire’ stijl

Muziek is één van de puzzelstukjes die samen een goede bedrijfsvideo maken. Pelser Filmproducties levert veel verschillende videoproductie diensten, los of samengevoegd in één bedrijfsvideo. Benieuwd naar deze diensten? Volg deze link naar een overzicht van de belangrijkste videoproductie diensten.

Wil je meer weten over muziek voor speelfilms? Lees deze leuke blog over filmmuziek met veel legendarische voorbeelden.

Klaas Pelser