Zoom, Skype, WhatsApp. Lang leve het videobellen en online meetings! En wat mogen we blij zijn met onze goede internetverbinding! Daardoor konden we ook tijdens de Corona crisis contact houden. Face to face. Het valt me echter op hoe slecht ik sommige mensen kan zien. Dat kan met een paar tips een stuk beter. Ook over het geluid vallen vaak dingen op te merken. Met het thema ‘als het rijmt is het waar’ heb ik daarom een aantal tips over goed beeld, geluid en belichting bij videobellen voor je op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar tips om je eigen bedrijfsvideo te produceren? Dan kun je beter de pagina ‘zelf bedrijfsfilm maken’ lezen.

1. Genoeg licht in je gezicht.

Tijdens het videobellen moet je het soms alleen doen met een silhouette. Ogen, neus of mond zie je niet omdat het gezicht veel te donker is. En daar gaat het wel om bij online meetings: elkaar herkennen en ook non-verbaal wat over kunnen brengen. Het probleem is tegenlicht. Bijvoorbeeld doordat je bureau tegen een muur staat en de kamer achter je verlicht is. Wanneer je overdag in een kamer zit met een raam achter je ontstaat hetzelfde probleem. Wat je ook ziet is dat mensen ’s-Avonds helemaal geen licht aanhebben. Je scherm zorgt dan voor een belichting die niet zou misstaan in een horror film. De oplossing: genoeg licht in je gezicht. Zorg voor een goede belichting bij videobellen en plaats een lamp voor je, of draai jezelf met computer naar een grote lichtbron. Kijk ook uit met direct zonlicht.

foute foto tegenlicht

2. Neushaar-gevaar

Goed beeld en geluid bij videobellen heeft te maken met logisch nadenken. Neushaar en onderkinnen komen het best in beeld wanneer je schuin van onder filmt. Wanneer je videobelt met een laptop of smartphone is dat meestal wat er gebeurd. Wil je de focus niet op je neushaar of onderkin, plaats je laptop dan op een standaard of verhoging. Bel je met een smartphone? Til je hand op tot oogniveau. Met een desktop ziet het plaatje er meestal beter uit. Dat komt omdat de lens relatief hoog zit.

3. Niet te close of schuin, maar van schouder tot kruin.

Kijk voordat je begint even hoe je in beeld staat. Je gesprekspartner zal het fijn vinden je hele gezicht te kunnen zien, niet alleen de bovenkant bijvoorbeeld. Ga midden in beeld zitten en kantel je scherm zodat je de hoogte aan kan passen. Gebruik je een laptop? De kans dat je er te dicht op gaat zitten is dan groot. Degene aan de ander kant van de lijn wil niet het gevoel hebben dat je elk moment door het scherm heen kan komen. Plaats je laptop tijdens online meetings wat verder van je af, zodat je je armen iets moet strekken. Dat is ergonomisch ook beter.

Aandacht voor goed beeld en geluid bij videobellen

4. Hou ‘m steady Freddy

Deze tip geldt alleen voor videobellen met je smartphone. Beweeg niet te veel met je telefoon. Probeer hem stil te houden. Of zet je smartphone ergens neer. Een bibberend, schokkend beeld is onrustig. Daarmee communiceer je ook onrust. Weet je van te voren dat je tijdens het gesprek de kat moet voeren, naar de WC moet en daarna je moeder in bad moet doen? Het schijnt dat je met je telefoon ook kunt bellen zonder beeld. Heb je niet eens een aparte app voor nodig! Kortom: gewoon bellen is ook een optie.

5. Maak gewoon het lensje even schoon.

Soms is het alsof iemand vanuit de badkamer belt. Het beeld lijkt beslagen. Dat komt omdat het lensje smerig is. Een smartphone hou je tegen je oor, een laptop klap je open met je vingers en precies daar zit dat lensje. Maak voor online meetings het lensje schoon met een lens- of brillendoekje. Goed beeld en geluid bij videobellen is niet zo moeilijk.

Webcam schoonmaken

6. Draai je smartphone een slag, het hoeft niet, het mag.

Weer een tip alleen voor de smartphone: hoe moet ik mijn telefoon houden? Staand of liggend (landscape of portrait)? Bel je iemand op zijn of haar smartphone? Hou je telefoon dan in de normale staande positie. Weet je van te voren dat aan de andere kant een desktop of laptop staat? Kantel je telefoon dan in liggende positie, dan matcht dat beter met het computerscherm van je gesprekspartner.

7. Met goed geluid, kom je er wel uit.

Meestal gaat het wel goed met het geluid overigens, dus heb je geen zin meer om verder te lezen, dan mag je nu stoppen. Verstaanbaarheid is het belangrijkste en dat gaat vaak wel goed. Als je vaak videobelt is het de moeite waard een headset aan te schaffen. Qua beeld vind ik dat zelf minder charmant, maar je hoort de andere(n) wel beter. De truc van goede audio zit hem voor een groot deel in dichtbij opnemen. Dat doe je met een headset. Bijgeluiden (kinderen, wasmachines, maar ook je eigen echo) zijn dan relatief veel minder aanwezig. Je kunt ook een dasspeld microfoon aanschaffen. Gewoon met een draadje zijn die niet zo duur. Let er bij aanschaf goed op of de microfoon geschikt is voor je smartphone. Microfoons die geschikt zijn voor videocamera’s werken meestal niet voor je smartphone of laptop (en vice versa). Bij een standaard mini-jack plugje kun je dat zien aan het aantal zwarte ringen: 2 ringen is voor camera’s, 3 ringen voor laptops en smartphones.

Dasspeld met TRS mini jack

Dasspeld microfoon met TRS mini jack (NIET geschikt voor laptop of smartphone)

8. Tot slot: goed beeld, geluid en belichting bij videobellen.

Goed beeld, geluid en belichting bij videobellen valt of staat met een goede internetverbinding natuurlijk. Wil je jouw business online aan de man gaan brengen in de vorm van een live webinar, video blog of video pitch? En moet het beeld en geluid echt profi profi zijn? Laat hieronder een reactie achter of neem contact met mij op. Videobellen kan via WhatsApp. Wil je meer weten over tools en software voor online meetings? Kijk op Frankwatching voor tips en een overzicht van mogelijkheden om te videobellen.

Klaas Pelser.