Op het web staan heel veel goede, mooie en humorvolle video’s. Hoe vind je deze video’s tussen alle troep? Ik help je een handje met een selectie uit mijn likes en collecties van YouTube en Vimeo.

1. Mam, ik moet je iets vertellen

Door: Issa Shaker. Views: 7995. Likes: 36

Een geweldig video experiment met een ontroerend resultaat. Verschillende jonge mensen bellen met hun moeder met dezelfde vraag. Een beladen vraag, dat merk je gelijk als kijker. De vraag is echter wat die vraag is. Dat krijg je als kijker niet direct te weten. De spanning en de nieuwsgierigheid wordt op een filmische manier opgebouwd. Misschien duurt het te lang voor internet, maar ik vind het heel goed gedaan.

2. The queen of sh*tty robots

Door: Simone Giertz. Views: 460.530 Likes: 13k

Geweldig hilarisch en origineel! Simone Giertz wilde haar leven gemakkelijker maken door dagelijkse handelingen te robotiseren. Helaas bleek ze daar niet zo heel goed in. Toch bleef ze doorgaan omdat ze juist veel plezier beleefde aan de mislukte experimenten.

3. Glas

Door: Bert Haanstra. Views (op internet): min. 108.909. Likes: 1k

Bedrijfsfilm avant la lettre, gemaakt in 1958. Een film over het ambacht van glasblazen. De film won een Academy Award in de categorie korte documentaire in het jaar 1959. Tijdens mijn CAMJO opleiding in Amsterdam liet mijn leraar verschillende films van Bert Haanstra zien, waaronder deze.

4. DollarShaveClub.com

Door: Dollar Shave Club. Views: 25.319.120. Likes: 121k

Men zegt dat mede dankzij deze bijna absurdistische video dit bedrijf uiteindelijk verkocht kon worden voor 1 miljard dollar (heb ik niet zelf gecheckt). Scheermesjes met korting elke maand automatisch met de post ontvangen, dat is het concept. Het verhaal gaat dat de grote concurrent uiteindelijk ook een dergelijke service moest gaan aanbieden om Dollar Shave Club bij te kunnen houden. Waar, niet waar of een beetje waar, al met al een erg succesvolle bedrijfsfilm!

5. Great Wooden Boats

Door: Philip Bloom. Views: 138k. Likes: 2289

Toen Pelser Filmproducties een jaartje of zo bestond, wees een collega mij op deze filmmaker. Philip Bloom maakt filmische korte documentaires. Hij heeft zijn eigen stijl. Zoiets is altijd lastig te omschrijven, dus dat doe ik ook niet. Daarom is het beter om gewoon de video te bekijken. De video gaat over een ambachtelijke bootbouwer. Het deed mij denken aan mijn oom. “Great Wooden Boats” inspireerde mij om een film over mijn oom en zijn werk te maken.

6. NOX ATACAMA

Door: Martin Heck. Views: 266k. Likes: 3.241

Geweldige time lapse shots van sterrenhemels en landschappen. De video is geschoten in de Atacama Desert in Chili. Deze omgeving is bekend om de meest donkere en schoonste sterrenhemels. Tip: bekijk deze video full screen!

7. Laughing Tram Man

Door: Rituals Cosmetics Global. Views: 4.129.634. Likes: 11k

Filmpje waarin de somberheid van een tramhalte op maandagmorgen door een lachende man doorbroken wordt. Fantastisch om te zien dat zelfs de meest chagrijnige passagier uiteindelijk ook lacht. Bovendien een goed medicijn als je zelf een slechte dag hebt.

8. The Great Escape

Door: Graubünden Tourismus. Views: 831.739. Likes: 2k

Filmverslag van een actie om het toerisme in Gaubünden Oostenrijk te bevorderen. Video heeft in de actie zelf ook een grote rol. Ik zou er persoonlijk ook heen willen, dus een doeltreffende video!

Je merkt het: video pakt je als kijker. Het ontroert en is daardoor krachtig. Waarom een bedrijfsfilm? Daarom een bedrijfsfilm! Bekijk nog 9 andere speerpunten van video via deze link.

Als je genoten hebt van deze internetfilmpjes en je hebt ook een leuk filmpje te delen, vul mijn lijst dan aan met jouw favoriet! Vul een URL of omschrijving hieronder in de “Leave a Comment” box. Als ik hem ook leuk vind, dan voeg ik jouw favoriet toe aan deze lijst.

Klaas Pelser