Een tutorial video maken: hoeveel praktische video’s met tips & tricks staan er wel niet online? Even Googelen levert 1,7 miljard resultaten op! Er wordt veel kennis gedeeld online in de vorm van een how to video. Tutorials over make-up, schilderen in Bob Ross stijl, goochelen met muntjes, ukulele bespelen voor beginners en tutorials over tutorials. Video’s over software zijn ook populair. Wanneer ik het zelf even niet meer weet tijdens de videomontage, vind ik het antwoord bijna altijd in een videotutorial. In deze blog vertel ik eerst waarom het maken van videotutorials handig kan zijn voor bedrijven. Daarna geef ik tips als je zelf aan de slag wilt.
Tutorial video maken; een slimme verkooptactiek
Veel tutorials worden niet door bedrijven gemaakt. Het zijn mensen zoals jij en ik, met een hobby en wat handigheid in het maken van filmpjes. Een how to video maken kan echter slim zijn voor bedrijven.
Een voorbeeld: ik gebruik de software Premiere van Adobe om mijn video’s te monteren. Met Premiere kun je alle standaard handelingen uitvoeren. Wil je wat meer, dan is de software After Effects een goede uitbreiding. Ik kon zelf van After Effects geen chocola maken en Adobe is niet zo handig in tutorial video maken. Online vond ik toen tutorials van Video Copilot: een hele cursus, van beginner tot gevorderde, leerzaam, met een vleug humor, helemaal top. Video Copilot is een commercieel bedrijf, maar niet de ontwikkelaar van After Effects. Waarom steken zij zo veel tijd in het maken van goede tutorials terwijl ze het programma niet verkopen? Ze maken plug-ins (kleine programmaatjes/ uitbreidingen in After Effect). Door hun hulp heb ik leren werken met After Effects en ik wist wat zij zelf verkopen. Het resultaat is voorspelbaar: ik kocht later een mooie plug-in van hun!
Voorbeeld videotutorial over de software After Effect.
Voorbeeld how to video over camera instellingen.
Een ander voorbeeld waarom tutorial video maken slim kan zijn: sommige ‘YouTubers’ groeien uit tot ‘influencers’. Influencers zijn de BN-ers van het internet. Ze hebben veel volgers. Wat zij vertellen bereikt veel mensen en hun mening wordt gewaardeerd en overgenomen. Heb je een nieuw make-up product ontwikkeld? Dan kun je een make-up influencer vragen om een tutorial te maken over hoe dat product gebruikt moet worden. Zo was ik op zoek naar meer informatie over een bepaalde Sony camera. Op YouTube vond ik Cody Blue, die verschillende tutorials en reviews heeft gemaakt over allerlei camera’s.
Hoe moet je een tutorial video maken?
Een how to video is meestal qua productie niet moeilijk. Bovendien verwacht de kijker geen high-end speelfilm kwaliteit. Daarom kan je met wat eenvoudige tips & tricks al snel zelf iets maken. Grofweg kun je twee soorten onderscheiden: tutorials over tastbare dingen (make-up) en softwaretutorials of online instructie. Hieronder vind je uitleg over beide ‘genres’.
Tutorial/ introductie online portal woningcorporatie gemaakt door Pelser Filmproducties
1. Filmpjes over tastbare dingen.
Filmpjes over tastbare dingen vergen wat meer camera-skills. Vaak moet je wat apparatuur aanschaffen. Een dure camera is niet direct nodig. Begin gewoon te filmen met je smartphone. Wat heb je dan wel nodig?
- ‘Tutorial video maken’ boodschappenlijstje:
- Statief voor je smartphone.
- Dasspeld microfoon.
- Softbox studiolamp.
- 5 daglicht lampen voor in de softbox.
- Statief voor de softbox.
Dit lijstje is een suggestie. Kijk zelf wat je precies nodig hebt. Heb je gefilmd? Dan kun je gaan monteren op je PC of Mac. Voor Windows Movie Maker (PC) moet je meestal betalen. iMovie van Apple is gratis. Je kunt ook monteren op je smartphone, bijvoorbeeld met iMovie voor iPhone. Voor workshops gebruik ik vaak FilmoraGo. Dat is gratis en geschikt voor Android en iOS. Wil je meer weten over zelf (bedrijfs)film maken? Begin op de pagina “Zelf bedrijfsfilm maken, tips & tricks” en volg de links op die pagina voor meer info over een specifiek onderwerp.
2. Softwaretutorials of online instructie.
Softwaretutorials kunnen heel basic zijn: een schermopname van je computer met wat teksten erin gemonteerd. Schermopnamen kun je met sofware als Quicktime maken. Je hebt dan dus geen camera nodig. Ook kun je je stem opnemen terwijl je de schermopname maakt, of je stem er later onder monteren.
Kom je er niet uit? Ik geef regelmatig workshops op maat, bijvoorbeeld over tutorial video maken. Neem contact met mij op als je daar meer over wilt weten.
Meer info over instructievideo’s
Een videotutorial is natuurlijk gewoon een soort instructiefilm. Wil je meer weten over instructievideo en goede voorbeelden bekijken? Lees de pagina “Instructiefilm: zien is begrijpen”.
Klaas Pelser