In deze blog vertel ik je hoe je zelf een set bouwt om een vlog op te nemen. Ik geef je een aantal technische tips en aan het eind als bonus krijg je nog een gouden tip die meer over de inhoud gaat. Ga achterover zitten en bekijk de video, of lees de blog.

Als video-man help ik mensen vaak met vloggen. Tot nu toe stond ik steeds aan de ‘goede’ kant van de camera. Hieronder kun je de eerste video bekijken waarin ik zelf het slachtoffer ben. Zo tegen een lens praten is de eerste keer gek en onwennig. Dat heb ik nu ook zelf ondervonden. Ik ben benieuwd wat je van mijn eerste optreden vindt! Je kunt een opmerking achterlaten onderaan deze pagina bij ‘Leave A Comment’.

Tip 1: je smartphone als camera.

Een vlog kun je prima opnemen met je smartphone. Investeer pas in een video camera wanneer je vaak een vlog maakt. Zet je smartphone wel op een statief en zorg voor genoeg licht.

Tip 2: hou het simpel.

Hou de drempel om te gaan vloggen voor jezelf zo laag mogelijk. Anders komt het er na die eerste keer niet meer van. Bouw je set bijvoorbeeld steeds op dezelfde plek, met dezelfde spullen. Maak foto’s van de opstelling of markeer op de grond waar de spullen stonden. Of nog beter: laat alles staan!

Tip 3: goede belichting.

In een vlog is je gezicht het belangrijkste. Koop een goede filmlamp. Een softbox met spiraallampen is niet zo duur. Je kunt ook een raam gebruiken als filmlamp. Maar hoe zet je een lamp dan neer? Elke belichting geeft z’n eigen gevoel, dus niks is verkeerd, maar voor een zakelijke vlog wil je natuurlijk een beetje een neutrale belichting. Zet de lamp dan links of rechts naast de camera en een beetje naar beneden gericht. Als je een raam gebruikt moet je jezelf en de camera verplaatsen ipv ‘de lamp’.

Tip 4: gebruik een dasspeld microfoon.

Dat je goed te verstaan bent is minstens even belangrijk als goed licht. De truc voor goede audio is dicht bij de bron opnemen. Een dasspeld microfoon maak je vast aan je kleding ongeveer 20 cm van je mond. zo’n microfoon met een snoertje heb je al voor €30,-. Een richtmicrofoon op je camera is minstens 2x zo duur en geeft uiteindelijk een slechter geluid.

Tip 5: Geef de achtergrond wat aandacht.

Zorg in ieder geval dat de achtergrond netjes is. Je kunt er iets plaatsen wat te maken heeft met het onderwerp van de vlog, maar zorg dat het niet te veel aandacht trekt. Ga in ieder geval niet met je rug tegen een kale witte muur staan. Zorg voor wat afstand.

Tip 6: film in 4K.

Film met een hoge resolutie. 4K is 3840 x 2160 pixels. In principe is dat voor online toepassingen niet nodig, maar het geeft je meer vrijheid doordat je een uitsnede kan maken. Je kunt jezelf bijvoorbeeld net uit het midden plaatsen. Dan kun je naast je nog een grafiekje erbij toveren in de montage, maar je kan ook een uitsnede maken en jezelf midden in het beeld zetten.

Bonus tip:

Blijf jezelf, er zijn al genoeg anderen! Een beetje cliché, maar het is wel juist het grote voordeel van vloggen: je persoonlijkheid overbrengen. Want laten we eerlijk zijn: alles is online al gezegd of geschreven, maar niet door jou aan jouw publiek.

Wil je aan de slag met vloggen en heb je nog vragen? Of vlog je al, maar loop je vast? Neem contact met mij op en ik help je verder!

Klaas Pelser