Al weer sinds begin 2011 zit Pelser Filmproducties in De Gruyter Fabriek. In het begin deelde ik kantoorruimte 5304 met PelserHartman. Een mooie plek direct onder de neon letters “De Gruyter Fabriek”. Jeroen Pelser, mede-eigenaar van PelserHartman, is mijn broer. Nu zit ik al sinds een tijd in gebouw A, ruimte 1211. In de tijd van De Gruyter was gebouw A ook kantoorruimte. Daardoor is er veel over gebleven van die oude sfeer.

De Gruyter Fabriek

Succes story’s

De Gruyter Fabriek is gevuld met creatieve professionals; DTP-ers, fotografen, communicatie specialisten en filmmakers natuurlijk. Er groeit een samenwerkingscultuur. Een cultuur van “even binnenlopen voor een vraag”. Maar er worden, met een goede kop koffie en iets lekkers, ook plannen gemaakt om samen projecten aan te pakken. Ik loop vaak door de lange gangen op zoek naar samenwerking. En met succes! Steeds vaker krijg ik opdrachten via of van andere ondernemers in De Gruyter Fabriek. Via Tomas Concept & Creation kreeg ik een opdracht om een video te maken van een koffie & sandwich bar. Ik maak regelmatig een aftermovie van evenementen van Live Impact en samen met De Ontwerppraktijk en Jagthund produceerde ik een animatie voor woningcorporatie Woonlinie. De Gruyter Fabriek werkt!

Wat is De Gruyter Fabriek?

Het is een bedrijfsverzamelgebouw waarin de beste creatieve ondernemers van Brabant zetelen. De sfeer van de oude fabriek van kruidenier De Gruyter hangt nog in de gangen en kantoorruimtes. Daardoor is het een fijne, inspirerende plek om te werken of om op bezoek te komen.

In 1818 start Piet de Gruyter een Paardengrutmolen voor het verwerken van peulvruchten, granen en zaden. Het bedrijf groeit en eind 19e eeuw heeft De Gruyter een koffiebranderij en een cacaofabriek in het centrum van ’s-Hertogenbosch en een keten van eigen winkels. In 1936 wordt gestart met de bouw van De Gruyter Fabriek. Door slechte beschikbaarheid van materialen tijdens de oorlog, wordt de bouw pas helemaal afgerond in 1956. Helaas wordt niet adequaat gereageerd op veranderingen in de markt. De kracht van het moderne supermarkt concept wordt te laat ingezien. In de jaren ’70 valt het doek en komt de fabriek leeg te staan. Tegenwoordig is de oude fabriek getransformeerd naar een prettige plek om te werken voor menig ondernemer. De BIM heeft dit stukje industrieel erfgoed gered van de sloophamer en een tweede leven gegeven.

Zit je met je bedrijf in De Gruyter Fabriek? Kom eens langs! En voor iedereen die niet in De Gruyter zit met vragen over video; kom eens langs! Wil je leuke projecten bekijken die ik gedaan heb in Den Bosch? Ga naar: “Bedrijfsfilm Den Bosch, videoproductie om de hoek”.

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven is in De Gruyter? Bezoek de site www.degruyterfabriek.nl.

Klaas Pelser