70 jaar bevrijding Den Bosch

70 jaar bevrijding Den Bosch wordt gevierd van 23 t/m 27 oktober 2014. Op donderdagavond 23 oktober trapt de gemeente het programma af met een filmavond. Op de markt is een filmpresentatie over 70 jaar herdenken te zien. Pelser Filmproducties helpt de gemeente met de vorm, de inhoud en de videomontage.

Betrokken bij Den Bosch

Sinds begin 2007 woon ik in Den Bosch. Daarvoor woonde ik in Nijmegen, maar ik ging regelmatig naar Den Bosch omdat mijn broer er studeerde en later een bedrijf startte. Begin 2011 werd Pelser Filmproducties opgericht en ging ik er óók werken. Filmmaken is verhalen vertellen en door mijn werk kom ik regelmatig in aanraking met verhalen uit mijn woonplaats. Bekijk een aantal commerciële video’s uit Den Bosch van mijn hand op de pagina “Bedrijfsfilm Den Bosch, videoproductie om de hoek”. Door lokale projecten leer ik de stad steeds beter kennen. Mooie plekken, boeiende mensen, leuke weetjes en spannende verhalen. Het verhaal van de bevrijding van Den Bosch is er zo een. Door de opdracht om te helpen bij de invulling van de filmavond tijdens de herdenking van 70 jaar bevrijding Den Bosch, heb ik me kunnen verdiepen in een stuk lokale geschiedenis. Ik merk dat de oorlog een stuk dichterbij komt als het verhaal dichtbij heeft afgespeeld.

70 jaar bevrijding Den Bosch

Op 22 oktober 1944 begon het 53e Welsh Division een aanval vanuit Oss. In eerste instantie ging de opmars vrij snel. Één van de grootste hindernissen die genomen moest worden was de Zuid Willemsvaart. Alle bruggen waren door de Duitsers opgeblazen. Uiteindelijk wisten ze over de sluisdeuren van Sluis 0 de overkant te bereiken. Nadat het centrum bevrijd was moest de Dommel overgestoken worden. Ook dit lukte uiteindelijk en op 27 oktober 1944 was Den Bosch bevrijd van de Duitsers.

Lees meer over de bevrijding van Den Bosch via deze link of bekijk de documentaire van Luc van Gent hieronder. Deze documentaire is gemaakt in de jaren ’80 en bevat veel bewegend beeldmateriaal van de bevrijding. De militairen van het 53e Welsh Division vertellen zelf over die dagen. Ook bewoners die de bevrijding bewust meegemaakt hebben komen aan het woord.

Den Bosch en Wales hebben in de jaren na de oorlog een goede band opgebouwd. De relatie tussen Den Bosch en Wales heeft altijd een grote rol gespeeld in de herdenkingen. Tijdens de 1e herdenking in 1945 kreeg Den Bosch een herdenkingsschild van Wales. In 2009 heeft Den Bosch groots afscheid genomen van haar bevrijders.

Klaas Pelser