Videomarketing. Wat doe je dan? Nou, het kiezen van de vorm van een video bijvoorbeeld. Het videoconcept en de inhoud maken een video goed (of slecht). Maar wat is dan een goed concept? Wat is goede inhoud? Er is niet één magisch antwoord of een wiskundige formule. In de blogpost hieronder leg ik een aantal dingen uit.
First things first: bepaal het doel, de doelgroep en de vertoning
Begin bij het begin: waarom maak je een video? Wat is het probleem dat je wilt tackelen? Wie gaat de video bekijken? Waar hangt jouw doelgroep (online) uit en waar ga je de video dus vertonen? Beantwoord deze vragen voordat je de vorm van een video kiest. Een voorbeeld: je hebt een mooie strandtent op een toplocatie. Er is geen gebrek aan klandizie, in tegendeel: je krijgt burn-out klachten van de vraag hoe je al die klanten gaat bedienen in de vakantie. Het aantrekken van vakantiekrachten is dus je doel. Jongeren uit de regio van de middelbare school zijn je doelgroep. Zij blijken massaal op de nieuwe social media ‘Twipper” te zitten.
Grijp die kijker bij z’n lurven!
Surfend op het web heeft jouw publiek veel prioriteiten. Daarnaast is de kans op afleiding groot. Klikt iemand op de play-button van jouw filmpje, dan moet het jouw uitdaging zijn die kijker zo lang mogelijk vast te houden. Online bedrijfsvideo is geen Netflix of bioscoop. Het verschil zit hem in die afleiding en de prioriteiten van de kijker. Voor Netflix ga je zitten en neem je de tijd. Online zijn mensen meestal gehaast. Pas de vorm van een video daarop aan. Verveel de kijker dus niet gelijk in het begin al door te starten met een logo, voortiteling of lang filmisch openingsshot. Zorg dat het duidelijk is waar de video over gaat en wat het publiek aan de video heeft.
Het verband tussen inhoud en de vorm van een video
Kies een onderwerp waar de doelgroep iets aan heeft. Soms is dat iets anders dan wat je wilt vertellen. Ondernemers zijn trots op hun onderneming: jouw strandtent bestaat al 15 jaar en je hebt het zelf met familie en vrienden gebouwd. Maar dat vindt een scholier op zoek naar een vakantiebaantje niet interessant. Dat je goed betaalt, een vriendelijke rechtvaardige baas bent en dat er wekelijks een borrel voor personeel is, dat vindt die scholier wel interessant. Gebruik een magneet in plaats van de klassieke megafoon. Dwing af dat mensen vrijwillig naar jou komen. Voorkom dat de mensen die je wilt bereiken jou opdringerig vinden. Ik zeg niet dat Push Marketing (megafoon) niet meer werkt. Doe het met mate. Vind het evenwicht. Bekijk het filmpje hieronder: de echtgenoot/ advertiser heeft dat evenwicht nog niet gevonden.
Grappige video over megafoon- en magneetmarketing. 2:06
Geluid bij je video!?
Net als bij veel andere social media, speelt Twipper video’s standaard zonder audio af. Filmpjes beginnen direct te draaien in de tijdlijn, maar bezoekers moeten er bewust voor kiezen om het geluid aan te zetten. Is jouw video ook te begrijpen zonder geluid? De kijker moet in ieder geval een indruk krijgen. Ook zonder geluid dus. Houd daar rekening mee bij de vorm van een video.
Het gaat hier met name om gesproken tekst. Voice-over of interview bijvoorbeeld. Je kunt er voor kiezen om je film te ondertitelen. Goede keuze wanneer je de video ook gebruikt voor toepassingen waar audio geen probleem is: op je eigen website, YouTube of offline bijvoorbeeld (hoewel je op een beurs meestal ook beperkt bent qua geluid). Door te ondertitelen kun je eenvoudig en goedkoop een social versie maken. Wil je het wat serieuzer aanpakken op social media? Maak dan een video met korte teksten in beeld. Zet teksten prominent in beeld en kies voor een mooie grafische vormgeving. Of kies voor een videoconcept zonder gesproken of geschreven tekst. Dat is misschien wel de mooiste oplossing! Vertel een verhaal met beelden!
Videoconcept met interview of voice-over
Interviews en voice-overs, dat is toch niet handig op social media schrijf je net? Klopt! Interview en voice-over hebben echter hun eigen voordelen. Bovendien kun je het concept van een video aanpassen. Door te ondertitelen bijvoorbeeld. Maar neem een concept met een voice-over stem: die hoor je dus niet in eerste instantie op social media. Je kunt dan weer korte prominente teksten in beeld zetten. Teksten die de kern van de inhoud weergeven, die de kijker nieuwsgierig maken. Dat die teksten anders zijn dan de gesproken tekst, maakt niet uit. Wanneer de kijker dan kiest om de film te bekijken met audio, krijgt hij helder, kort en goed samengevat meer details. Want dat is de kracht van een commentaarstem.
Interview is minder goed in kort een boodschap overbrengen. Interview is sterk in persoonlijkheid en authenticiteit. Met interview kun je ook non-verbaal communiceren. Dat werkt ook zonder audio! Zeker als je jouw film ook op je eigen website, YouTube of offline vertoond, is een videoconcept met interview of voice-over een aanrader.
Animatie met voice-over en openingstekst in een concept van een video. 1:53
Zakelijk vloggen en de vorm van een video
Een hele andere vorm van een video is de zakelijke vlog. Natuurlijk: een vlog is vaak ruw, schokkerig, slecht belicht en heeft belabberd geluid. Maar een vlog is ook spontaan, echt, grappig en realistisch. Bovendien maak je met een klein budget regelmatig een leuke video. Daardoor heb je met meer regelmaat exposure. Wil je nou wel zelf een vlog maken, maar dan niet ruw, schokkerig en belabberd? Volg dan een workshop! Met simpele tips en weetjes maak je al snel iets veel beters. Ik geef workshops op maat.
Influencer video’s
Wat voor video’s? Laten we het voorbeeld van de strandtent er weer bij halen: je neefje van 16 werkt in de weekenden in de keuken van jouw strandtent. We nemen even aan dat hij dat met veel plezier doet. Verder is hij spontaan en populair bij zijn leeftijdsgenoten: het is gewoon een leuke jongen, spreekt het jargon, heeft bovendien een mooie scooter en de juiste schoenen. Hij maak een paar keer een korte vlog over zijn werk. In de vlog is te zien dat het inderdaad leuk en gezellig is om te werken in jouw strandtent. De video’s plaats hij op Twipper. Je neefje heeft veel volgers en de video wordt goed bekeken. In de volgende vlog vertelt hij dat jij op zoek bent naar vakantiekrachten…
Live (online) video
Super spannend! Je eigen live uitzending op social media. Social media kanalen geven voorrang aan live video. Daardoor kun je meer mensen bereiken dan met een ‘gewone’ video. Dat is één van de grote voordelen. Een andere is de interactie met de kijker. Je moet het natuurlijk wel durven. Wil je live? Bedenk iets lucratiefs en kondig het aan (met een video). By the way: video krijgt sowieso al voorrang op social media ten opzichte van bijdragen met foto’s of alleen een tekst.
Quick and dirty of mooi en filmisch videoconcept?
Vloggen, zelf video maken, verticaal filmen: mag bedrijfsvideo dan niet mooi en filmisch zijn? Zeker en gelukkig wel! Het ene videoconcept sluit het andere online niet uit. Ze bestaan naast elkaar. Een filmische vorm van een video heeft andere voordelen. Het concept van een video moet passen bij het doel, de doelgroep, het product en de mensen achter een bedrijf. Denk er goed over na. Ik denk graag met je mee! Lees nog meer tips op de pagina “online video marketing tips”.
Wil je een bredere kijk op video marketing? Kijk dan eens rond op Marketingfacts!
Klaas Pelser
Filmisch videoconcept van PelserFilm. 0:45