Het verspreiden van video content met goede videomarketing

In deze blog vertel ik over het verspreiden van video content. Want, dan heb je een mooie video gemaakt, maar wat is dan de volgende stap? Eigenlijk is dat een vraag die gesteld moet worden voordat je een video maakt. Maar laten we eerlijk zijn: soms gaat dat in de praktijk niet zo. Als de kans er is, vraag ik het wel bij mijn klanten. Videoproductie is namelijk wat anders dan videomarketing. Als je van te voren goed nadenkt, kun je de video beter laten passen bij je videomarketing plan. Hieronder vind je een aantal handige tips die je daarbij helpen.

1. Native upload naar social media

Hiermee bedoel ik dat je de video uploadt via bijvoorbeeld Linkedin. Het verspreiden van bedrijfsfilms kan ook door een YouTube link te plakken in een Linkedin bijdrage, maar dat werkt dus minder goed. Linkedin geeft voorrang aan native video’s. Daardoor bereik je meer kijkers. Voor zo ver ik weet geldt dat voor alle social media. Logisch: ze willen dat mensen zo veel en lang mogelijk op hun eigen platform blijven. Via een YouTube filmpje in een Linkedin bijdrage kan iemand het platform verlaten. Als de video native is kan dat niet. Ik heb het getest op Linkedin. Het scheelt zomaar een factor 4 of 5!

2. Horizontale, verticale of vierkante video

Dit gaat over de orientatie van het beeld: staand, liggend of vierkant. Liggend of horizontaal is de traditionele keuze bij het verspreiden van video content. Breedbeeld zou je het ook kunnen noemen. Liggende video’s zijn geschikt voor het bekijken op een TV, desktop, laptop en tablet. Staand is een logische keuze als de video vooral bekeken wordt op smartphones. Daar is verticale video ook geboren: gefilmd mét de smartphone vóór de smartphone. Eerst werd dit uitgekotst door video professionals (bekijk het filmpje hieronder), nu is deze vorm geaccepteerd. Vierkante video is een mooie middenweg. Wil je een verticale video? Dan moet je die keuze voorafgaand aan de productie maken. Van een liggende video kun je makkelijker een vierkante maken dan van een staande video. Breedbeeld vind ik persoonlijk mooier. Wanneer ik naar een staande video kijk, heb ik het gevoel oogkleppen op te hebben. Ik draai mijn smartphone wel om een video te bekijken, geen probleem. Een mens is qua kijkrichting horizontaal georiënteerd. Onze ogen staan naast elkaar, niet boven elkaar en we krijgen een stijve nek wanneer we steeds omhoog moeten kijken.

Inmiddels voor een deel ingehaald door de trend, dit hilarische filmpje over verticale video.

3. Denk breder dan social media bij verspreiden van video content

Videomarketing is meer dan social media. Zoek bijvoorbeeld andere websites die aansluiten op het onderwerp. Bak je chocolade bollen? Vraag verschillende koffietentjes met een mooie website of je video daar mag staan. Nog een tip: zoek naar branche specifieke nieuwssites. Als je een mooi nieuw product hebt, dan willen ze daar vast wel een artikel over schrijven met jouw video erin. Het vertonen van je video kan natuurlijk ook gewoon op je eigen website. Doe je aan e-mail marketing? Laat ook daar je video zien! Maar vergeet offline niet: beurzen, presentaties, wachtruimtes of seminars zijn tevens plekken waar je video content kan laten zien.

Kun je dan steeds dezelfde video gebruiken? Jein. ‘One size fits all’ of in dit geval ‘One video fits all’ kan wel, maar is natuurlijk een compromis. Voor instagram bijvoorbeeld werkt een video van 30 seconden die ook zonder audio goed te volgen is het best. Voor YouTube en je eigen website mag de video best 2 minuten duren. Bovendien kijken mensen dan de video met audio. Ik maak vaak verschillende versies voor verschillende manieren van verspreiden van video content. Twee versies betekent niet twee keer de kosten. Zeker wanneer je er van te voren rekening mee kan houden, maak je eenvoudig met dezelfde beelden een andere versie.

4. Verleid de kijker tot actie

Duw die sneeuwbal van de helling! Zorg dat jouw publiek je video liked, deelt of commentaar geeft op de video. Een video die zo uniek, goed, mooi of ontroerend is dat je hem wel moet liken of delen is de ideale situatie. Dat moet ook je doel zijn. Lukt dat niet helemaal, dan kun je een leuke actie bedenken. Reageer in ieder geval als iemand een comment post. Je kunt mensen ook gewoon vragen de video te liken. Dat kan in de video zelf of in de omschrijving bij de video. Maar je kunt het ook 1 op 1 in je eigen netwerk vragen. Stuur een mail naar je beste relaties, vrienden en familie met de vraag om je video te delen!

5. Zet je personeel in bij het verspreiden van video content

Vraag je medewerkers om je te helpen. Zij hebben allemaal hun eigen netwerk van mensen die jouw video zouden willen zien. Maak een goede instructie en vraag je personeel je video te delen op verschillende social media.

6. Kies een (social) kanaal

Linkedin is het kanaal voor B2B, instagram voor jongeren en facebook voor B2C in het algemeen. Wat is je doelgroep? Voor de inhoud en vorm van je video is die vraag belangrijk, maar ook voor de manier van verspreiden van video content. Elk kanaal heeft net andere regels voor dingen als filmduur, audio en vorm.

7. Voeg goede titels, omschrijvingen en tags toe

Misschien logisch, maar toch gaat het af en toe fout: het bedenken van een slimme pakkende titel. De bestandsnaam ‘2812 20181102 Van Scholten Bedrijfsfilm’ is geen aantrekkelijke titel voor de kijker. Bovendien is het een gemiste kans qua SEO. Google moet begrijpen waar de video over gaat. Vul alles in: omschrijvingen, tags, locaties, etc.

8. Leer van de statistieken

Hoe vaak, hoe lang, wanneer, door wie. Meten is weten. Op YouTube kun je bijvoorbeeld zien wanneer kijkers afhaken, waar kijkers vandaan komen die je video liken, wat de realtime activiteit is op je kanaal, welke zoekwoorden gebruikt zijn, etc, etc. Bekijk de statistieken van de video en leer daarvan. Die lessen kun je gebruiken bij het maken van een nieuwe film, maar een aanpassing kan ook en is makkelijker dan je denkt.

9. Overweeg betaalde acties voor het verspreiden van bedrijfsfilms

Alle bovenstaande tips kosten niks (extra’s). Wil je nog meer views? Overweeg dan je video te verwerken in een vorm van online advertentie. Of praat eens met een SEO/ SEA specialist zoals Intelligent Online.

Tot slot

Over het verspreiden van video content kun je dus het best al in een vroeg stadium nadenken. Daarnaast is het belangrijk dat je, nadat de productie klaar is,  actief met je video aan de slag gaat. Lees nog meer tips op de pagina “online video marketing tips”. Ik denk graag met je mee over videomarketing en het vertonen van je video!

Klaas Pelser.