Hoe leg ik dit nou uit… Soms is wat je wilt vertellen niet eenvoudig of zwart wit. Dan helpt het om je verhaal te visualiseren. Het helpt ook om de informatie op verschillende manieren aan te bieden. In deze blog lees je hoe je complexe zaken tastbaar kan maken met video. Ik geef een concreet voorbeeld, een klant vertelt over dit onderwerp en ik geef tips. 

Maak het de kijker makkelijk

Video visualiseert complexe dingen, maakt het toegankelijk omdat je niet hoeft te lezen, maakt het persoonlijker en minder saai. Je kunt video gebruiken als alternatief voor een webtekst of whitepaper, zodat mensen kunnen kiezen. De één leest nu eenmaal graag en de ander kijkt liever een video. Makkelijke luchtige onderwerpen zijn een inkoppertje, maar lang niet alles is nu eenmaal makkelijk en luchtig. Heb je een moeilijk of complex onderwerp? Haal alle drempels die je doelgroep zou kunnen hebben weg en denk vanuit de kijker.

Johan Treur van WCM vertelt in dit filmpje hoe zij video ingezet hebben om technische complexe onderwerpen toegankelijk te maken.

Johan Treur vertelt over complexe zaken tastbaar maken met video 1:33

Case: World Class Maintenance

World Class Maintenance is een netwerkorganisatie van technische bedrijven die bezig zijn met het voorspelbaar maken van onderhoud (precies, best ingewikkeld). Denk bijvoorbeeld aan sluizen, windmolens en machines in grote fabrieken. Om op te schalen in voorspelbaar onderhoud zijn er behoorlijke drempels te nemen. Om bedrijven daarbij te helpen heeft World Class Maintenance allerlei tools ontwikkeld. Maar deze tools of kennisproducten zijn best complex. Daarom heeft WCM samen met PelserFilm video’s gemaakt, waarin een expert uitlegt wat het kennisproduct is. Bekijk hiernaast een voorbeeldvideo van dit project.

Video over complex kennisproduct 1:30

Tip 1: laat een expert aan het woord

Stel je voor dat een 14-jarige puber je waarschuwt voor een economische recessie. Dat heeft toch minder impact dan wanneer de directeur van de Nederlandse Bank hetzelfde vertelt. Door een expert het verhaal te laten vertellen voeg je waarde toe aan de inhoud van de video. Het is immers niet alleen belangrijk wat er verteld wordt, het is ook belangrijk wie het vertelt. Dit hebben we ook gedaan in de WCM video’s. 

Tip 2: visualiseer abstracte zaken

In het WCM project hebben we presentatie-sheets toegevoegd met bijvoorbeeld schema’s en opsommingen. Dit helpt het verhaal van de expert te structureren en overzichtelijker te maken. Bijvoorbeeld in een video over belanghebbenden bij projectmanagement kun je de relaties, rollen en verhoudingen visualiseren in een schema. Je kunt van zo’n schema ook een animatie maken. Zeker als het om een proces gaat, voegt dat nog meer duidelijkheid toe voor de kijker.

Tip 3: geef structuur en vat samen

Denk na over de volgorde en structuur van je verhaal. Begin met het introduceren van het onderwerp en vertel wat de kijker kan verwachten. Jezelf voorstellen is vaak niet nodig. Dat kan ook met teksten in beeld. Zet vervolgens met zo min mogelijk jargon en moeilijke woorden het onderwerp uiteen. Scheid hoofdzaken van bijzaken zodat je presentatie niet langer duurt dan nodig is. Sluit je verhaal af met een korte samenvatting of conclusie. 

Tip 4: humor is leuk

Voorkom dat moeilijk en complex saai en vervelend wordt. Een beetje gepaste humor helpt daarbij, want humor is leuk!

Tot slot

Omdat video verschillende vormen van communicatie kan combineren is het een fijn middel om moeilijke, complexe zaken te concretiseren en tastbaar maken. Persoonlijke uitleg van een expert kun je aanvullen met schematische visualisaties en teksten. Geef structuur aan je verhaal, denk vanuit de kijker en sla het onderwerp plat als dat kan.

Bedrijfsvideo heeft veel voordelen. In deze blog heb je gelezen over het verlagen van drempels, het voordeel van een expert aan het woord en over dingen uitleggen aan de kijker door het te visualiseren (zien is begrijpen). Bedrijfsvideo is flexibel en divers en kan op veel manieren ingezet worden. Klik op de knop hieronder om kennis te maken met de 10 belangrijkste voordelen van bedrijfsfilm.

Klaas Pelser