Ben jij een film- of een serietype? Ik heb een lichte voorkeur voor film. Waarom en welke series ik je dan wel kan aanbevelen, lees je in deze blog.

Heb jij dat ook gemerkt? Series hebben een behoorlijke verandering doorgemaakt qua concept. Vroeger was elke aflevering een afzonderlijk verhaal. Ik kan mij bijvoorbeeld de detectiveserie “Hunter” nog herinneren uit de jaren ’80. Het enige wat in mijn herinnering de afleveringen verbond was de vraag of Hunter en zijn politiepartner Dee Dee McCall ooit iets met elkaar zouden krijgen. De verhaallijn over de serie als geheel werd steeds belangrijker. Series als “Law & Order” of “Rizzoli & Isles” bijvoorbeeld waren nog goed los te bekijken. Tegenwoordig is een serie eigenlijk vaak een lange film opgedeeld in stukken.

Bij sommige series vind ik dat men daar in doorgeschoten is. Het verhaal wordt te veel uitgetrokken. Je ziet dat de maker dan elke keer hetzelfde trucje uithaalt. Prison Break is daar een goed voorbeeld van. De hoofdpersoon Michael Scofield wil zijn onterecht tot dood veroordeelde broer uit de gevangenis bevrijden. Telkens overwint Michael de obstakels die hij tegenkomt en telkens verzint de intelligente Michael een slim plan. Na 10 afleveringen (7,5 uur) vroeg ik mezelf af:”Wat gaat er nu weer mis, is het nou onderhand eens klaar?”. Maar dan komen er dus nog 12 afleveringen.

Welke series kan ik je dan wel aanraden? Hieronder mijn top 5.

Prison Break. Fox.

5. The Missing

Genre: Drama, Crime. Seizoen: 1&2. Uitgebracht in resp. 2014 en 2016.

The Missing laat zien wat de impact is op een gezin wanneer een kind vermist raakt. Het verhaal gaat voornamelijk over de ouders: het geloof en ongeloof in een goede afloop, de impact op hun relatie, leren leven zonder antwoorden en de wanhopige acties om hun kind terug te vinden. De (ex) politieman Julien Baptiste probeert met alle aanwijzingen de kinderen te vinden. Seizoen 1 en 2 gaan over 2 verschillende vermissingen. Julien Baptiste en zijn verleden, trauma’s en ervaringen is de enige persoon die in beide seizoenen terugkomt, terwijl hij dus niet duidelijk de hoofdrol speelt in beide seizoenen.

IMDb score: 8,2/10. Mijn beoordeling: 9/10.

The Missing. BBC.

Orange is the new black. Lionsgate.

4. Orange is the new black

Genre: Drama, Comedy. Seizoen: 1 t/m 4. Uitgebracht in 2013 t/m 2016.

Deze serie gaat over de bewoners en bewakers van een Amerikaanse vrouwengevangenis. Het eerste seizoen gaat over Piper Chapman. Ze heeft het goed voor elkaar, heeft leuke vrienden en is verloofd. Door een stommiteit in haar verleden krijg ze een gevangenisstraf. Vervelend, maar ze ziet het niet als het eind van de wereld en gaat er positief in. Natuurlijk valt dat tegen. Ze begint als outsider, gericht op de buitenwereld. In de loop van de serie ontwikkelt Piper zich echter als “one of the guys”. Haar leven buiten de gevangenis dooft langzaam uit. De gevangenis zit vol met vreemde eigenzinnige karakters. De verhalen en onderlinge relaties van al deze personages komen voorbij. Piper is na 2 seizoenen niet meer de hoofdpersoon. Orange is the new black is een combinatie van drama en comedy. Geen sit-com overigens. De humor is beter te vergelijken met die van Modern Family, maar dan zonder real-life-docu sausje.

IMDb score: 8,2/10. Mijn beoordeling: 9/10.

3. The Killing

Genre: Crime, Drama. Seizoen: 1 t/m 4. Uitgebracht in 2011 t/m 2014.

The Killing is gebaseerd op een Deense televisieserie. Het concept is niet zo origineel: een moord op een tienermeisje, 2 politiemensen met een gecompliceerde relatie en een verwikkeling op hoog niveau. Toch is dit een super goede serie. Het verhaal is erg goed. Complex genoeg om de afloop niet te kunnen voorspellen, maar niet zo ingewikkeld dat je het twee keer moet bekijken om het te begrijpen. De karakters zijn realistisch en de acteurs goed gekozen. Het drama druipt letterlijk en figuurlijk van de serie af: het regent erg veel en er is erg veel verdriet. Seizoen 1 en 2 vormen 1 verhaal. Seizoen 3 en 4 zijn apart te bekijken.

IMDb score: 8,2/10. Mijn beoordeling: 9/10.

The killing. 21st Century Fox/ Fuse Entertainment.

Homeland. Fox 21/ Showtime Originals.

2. Homeland

Genre: Drama, Crime. Seizoen: 1 t/m 5. Uitgebracht in 2011 t/m 2015.

Homeland speelt in op de angst van huidige terroristische dreigingen. Tot nu toe zijn er 6 seizoenen gemaakt met totaal 76 afleveringen. Zoals ik hierboven schreef, vind ik lang niet alle langlopende moderne series goed. Homeland echter heb ik geen aflevering slecht gevonden. Het verhaal blijft zich steeds genoeg vernieuwen. Hetzelfde plot in een nieuw jasje, zoals bij series als Prison Break en Bloodline, zul je bij homeland niet tegenkomen. CIA agente Carrie Mathison gaat tot het uiterste en verder om de nationale veiligheid te bewaken.

IMDb score: 8,4/10. Mijn beoordeling: 9/10.

1. La casa de papel (Money Heist)

Genre: Crime, Drama, Thriller. Seizoen: 1 t/m 2. Uitgebracht in 2017 t/m 2018.

La casa de papel gaat over de beroving van de nationale bank van Spanje door een groep criminelen onder leiding van de geniale ‘El Profesor’. In plaats van de buit te grijpen en zo snel mogelijk te vluchten, is het plan om tijd te rekken en zo veel mogelijk briefgeld te drukken. De groep krijgt de Spaanse bevolking aan haar kant. Ook als kijker krijg je steeds meer empathie voor de criminelen. ‘El Profesor’ zelf worstelt daarentegen met sterke gevoelens voor de vrouwelijke politie inspecteur: één van de weinige dingen die hij van te voren niet had gepland. La casa de papel is een geweldig bedachte en uitgevoerde serie. En heel belangrijk ;-): seizoen 1 en 2 vormen een afgesloten geheel! Toch komt er (had ik zelf niet verwacht) een 3e seizoen.

IMDb score: 8,9/10. Mijn beoordeling: 9/10.

La casa de papel (Money Heist) Netflix Original.

Wat is IMDb?

IMDb is een online platform waar je heel veel vindt over films, series, TV, acteurs, etc. Je kunt van bijna alles wat op TV, in de bioscoop of bijvoorbeeld op platforms als Netflix te zien is geweest reviews en beoordelingen vinden. Je kunt zelf een account aanmaken en bijvoorbeeld bijhouden wat je nog wilt kijken of een film of serie beoordelen. Heb je een supergave trailer gezien van een film en ben je van plan die film te gaan bekijken? Check eerst even de IMDb beoordelingen om teleurstellingen te voorkomen!

Voor bovenstaande top 5 heb ik geput uit mijn eigen rating lijst op IMDb. Volg deze link voor mijn volledige IMDb rating list

Veel kijkplezier!

Klaas Pelser.