Om een mooi gesprek op beeld te zetten moet je allereerst beschikken over een goede interview techniek. Maar dat is niet alles. Alleen een “talking head” is voor de kijker saai. Zelfs wanneer het een zeer interessant persoon is, zul je afwisseling in je beeld willen hebben. Ook voor montagetechnische redenen is dit noodzakelijk.

Klaar voor opnamen met een recept voor interview

Niets vergeten!?

Met de huidige techniek is het goed mogelijk zelf het gesprek af te nemen terwijl je ook regisseur, cameraman, lichttechnicus en geluidsman bent. Deze methode van filmen heet Camjo (CAmera JOurnalist). Als de productie complexer wordt zul je wel gaan kiezen voor bijvoorbeeld een aparte geluidsman maar ook bij een simpele productie is er veel om aan te denken. Zoveel dat je achteraf misschien bepaalde shots vergeten bent. Om bij de montage genoeg materiaal te hebben om af te wisselen in het beeld en om in het gesprek te kunnen snijden is er een simpele shotlist die je altijd kunt gebruiken, een recept voor interview:

 

  • Totaalshot (establishing) van de situatie. Dit kun je gebruiken als beginbeeld.
  • Medium close of close-up van de persoon. Dit zijn de beelden van het gesprek.
  • Handenshot. Mooi als afwisseling of om een overgang te maskeren wanneer je in het gesprek wilt snijden.
  • Over de schouder. De kijker kan zien wat het personage aan het doen is vanuit zijn perspectief. Het personage moet dan wel bezig zijn met een duidelijke handeling (sleutelen aan een auto, lezen van een boek, enz.)
  • Shot van iets opvallends wat betrekking heeft op het personage of de situatie. Bijvoorbeeld een shot van de rijdende auto van de autofreak of de buik van de zwangere vrouw.

 

Met dit receptje in je hoofd, heb je altijd een basis zodat je achteraf bij de montage niet in de knoei komt. Film als het mogelijk is iemand in aktie. Dat is veel aantrekkelijker om naar te kijken. Het leukst is het als de aktie betrekking heeft op het onderwerp of de persoon. Stel de vragen bijvoorbeeld tijdens het autorijden (wel aan veiligheid denken).

Een vraaggesprek is een manier om een verhaal te vertellen. Dat kan ook alleen met beelden, met een voice-over of bijvoorbeeld met teksten in beeld. Lees op de pagina “Interview voor videoproductie” wanneer je wel en wanneer je niet voor een vraaggesprek moet kiezen.

Klaas Pelser