Als filmmaker vind ik dat ik ook aardige foto’s maak, maar in het kader van ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ heb ik fotograaf Geeke van Dijck geïnterviewd over hoe je als amateur betere foto’s kan maken. Fotografie is een vak, net als filmmaken. Natuurlijk zijn er veel dingen hetzelfde, maar ook net zo veel zaken anders. Graag wil ik jou als lezer inspireren om goede, mooie, legendarische foto’s te maken. Omdat de meeste van ons altijd wel een smartphone op zak hebben, heb ik Geeke gevraagd haar tips daar op te richten.
Tip 1 t/m 4: kinderen fotograferen
Misschien herken je het wel: je maakt één foto en je dochter, zoon, neefje of nichtje zegt: “kijken papa (of oom Klaas), kijken, kijken!”. En dat herhaalt zich vervolgens bij elke foto die je maakt.
- Zet in ieder geval het sluitergeluid uit. Dan kun je zeggen dat je (nog) geen foto hebt gemaakt. Wat je ook kunt doen is beloven de foto’s te laten zien als je klaar bent.
- Jonge kinderen hebben een soort oerbehoefte om gekke bekken te trekken wanneer iemand een foto wil maken. Ook daar kun je afspraken over maken: “ga eerst even verder met wat je aan het doen was, dan mag je daarna gekke bekken trekken”. Van de klassenfoto’s van mijn zoons krijgen wij standaard twee versies: een gewone en een gekke bekken variant.
- Geduld is een handige eigenschap als je mooie foto’s wilt maken. Dat geldt zeker als je kinderen wilt fotograferen.
- Laatste tip over kinderen fotograferen: ga door je knieën! Fotografeer op de ooghoogte van het kind.
Tip 5: maak foto’s tijden ‘Het Gouden Uurtje’
Wat maakt een foto sfeervol? Natuurlijk heb je een mooie plek nodig: de skyline van een oude stad, het uitzicht over een spectaculair berglandschap of gewoon een Nederlandse polder met een prachtige wolkenlucht. Naast de plek is het licht belangrijk. Net na zonsopkomst en net voor zonsondergang zijn de schaduwen langer en zachter en het licht heeft een gouden gloed. Dat noem je het gouden uurtje. Zorg dat je dan op een mooie plek bent! In veel weer-apps op je smartphone kun je zien wanneer de zon op komt en wanneer hij onder gaat. De app ‘Magic Hour’ telt netjes voor je af, zodat je weet hoe lang je nog hebt. Aanvullende tip: blijf ’s-avonds na het gouden uurtje nog even staan. De gele en rode tinten gaan dan over in blauw. Dat noem je het blauwe kwartiertje. Dezelfde foto krijgt dan een compleet ander karakter.
Tip 6: doe alsof er een analoog rolletje in je camera zit
Weet je nog: 36 foto’s op een rolletje en je zag het resultaat pas wanneer de foto’s terugkwamen van de fotograaf. Je dacht daardoor beter na voordat je een foto maakte. Beter één goede foto dan tien slechte, toch? Denk beter na voordat je een foto maakt! Dat had ook de kop boven dit stukje tekst kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld na over:
- De horizon: maak een bewuste keuze waar je de horizon in beeld zet. Sta je in de polder met een fantastische wolkenlucht? Plaats de horizon dan onderin beeld. Fotografeer je een spectaculair berglandschap vanaf een hoog punt? Plaats de horizon dan bovenin beeld.
- De gulden snede: verdeel je beeld horizontaal en verticaal in drie gelijke stukken. Je krijgt dan vier snijpunten. Plaats dingen die je mooi vindt en die de aandacht moeten trekken op die snijpunten.
- Het moment: wacht het juiste moment af. Een Toscaans heuvellandschap is veel interessanter met een Vespa scooter of Fiat 500 in beeld. Je moet dan wel een beetje geluk hebben natuurlijk en geduld helpt dan ook weer. Kijk in ieder geval even of er in de verte iets aankomt. Heb je geluk en wordt je geduld beloond? Denk dan ook aan de gulden snede!
Tip 7: Niet pinchen
Weet je niet wat pinchen is? Mooi! Ga dan verder naar de volgende tip. Wil je het toch weten? Pinchen is zoomen op je smartphone door twee vingers op je scherm uit elkaar te bewegen. Waarom is het niet slim om te pinchen? Je zoomt dan digitaal, niet optisch. Optisch zoomen kan alleen met een zoomlens. De resolutie (het aantal pixels) blijft gelijk. Smartphones hebben (nog) geen zoomlens. Bij digitaal zoomen maak je een uitsnede van het beeld. De resolutie gaat dan omlaag. Je krijgt hetzelfde resultaat wanneer je achteraf op je computer een uitsnede maakt van een deel van de foto. Dat is één van de redenen waarom pinchen niet slim is: de keuze om te zoomen kun je altijd nog achteraf maken. Wat moet je dan wel doen? Lopen! Ga dichter bij datgene staan wat je wilt fotograferen.
Tip 8 t/m 10: groepsfoto’s
Familiedag, reünie, bedrijfsuitje en jij wordt gevraagd om een groepsfoto te maken, want “jij had toch die goede blog over fotografie helemaal tot het eind gelezen?”
- Belangrijkste tip: vraag duidelijk aan iedereen of ze de camera kunnen zien. Wanneer iedereen de camera kan zien, dan staat iedereen er ook op. Zo simpel kan het zijn.
- Hoe groter de groep, hoe groter de kans dat er iemand op staat met z’n ogen dicht. Maak daarom meerdere foto’s, zodat je kunt kiezen.
- Wil je zelf ook op de foto? Fixeer je smartphone op een tafel met een glas, gebruik de zelfontspanfunctie en maak een “burst” (meerdere foto’s snel achter elkaar).
Geeke van Dijck
Bedankt Geeke voor deze tips! Geeke ken ik via ondernemersvereniging Netwerk A2. Ze is vrolijk, bescheiden, luistert goed en heeft een eigen stijl. Portretfotografie, bedrijfsreportages, interieur- en productfotografie zijn haar specialisaties. Ik vind haar vrije werk “Opa” erg mooi. Geeke is geboren in ’s-Hertogenbosch, studeerde in Eindhoven en Brussel en startte in 2018 met haar eigen bedrijf. Benieuwd naar Geeke van Dijck? Volg deze link.
Tot slot
Heb je deze tips ’top of mind’? Veel uit deze blog kun je ook gebruiken bij het filmen. Wil je je video-skills verder verbeteren, voor je werk of privé? Lees ook de blog ‘Zelf bedrijfsfilm maken, tips & tricks’.
Klaas Pelser.