“PelserFilm likes interview-style”. Ik vind interview voor videoproductie mooi, leuk om te doen en ik heb er ruime ervaring mee. Maar wat hebben mijn klanten er aan? Met interview gebruik je krachtige communicatievormen die online lastig in te zetten zijn; mimiek en lichaamstaal bijvoorbeeld. Tekst is maar een klein deel van hoe wij als mensen met elkaar ‘praten’. In het artikel hieronder vind je nog meer voordelen en vertel ik over mijn werkwijze. Hoe zet ik interview in bij het maken van een bedrijfsvideo? In het kort: ik zet ‘het slachtoffer’ voor de camera, ga zelf naast de camera staan en voer een gesprek. Met de antwoorden boetseer ik in de montage een kort en krachtig verhaal met een kop en een staart. Dat verhaal kleed ik vervolgens verder aan met allerlei aanvullende beelden, muziek, maar soms ook animaties of een voice-over. Lees hieronder verder of scroll gelijk naar de voorbeeldvideo’s.
Interview voor videoproductie, mijn stijl
Vraaggesprekken zijn er in veel vormen. Van human interest tot confronterend. Interviews voor bedrijfsfilms zijn meestal informatief. De meeste mensen die ik voor de camera krijg doen dat niet elke week. Ik creëer een ontspannen sfeer en zorg dat de geïnterviewde zichzelf kan zijn. Dat doe ik ondermeer door met een kleine crew te werken, hooguit 2 mensen. Een bedrijfsvideo is natuurlijk niet de TV Show. De geïnterviewde is de enige die van belang is voor de kijker. Dus hoor of zie je mij als interviewer niet. Om het interview zonder de vraagstelling te kunnen gebruiken in een montage, stel ik meestal open vragen. Spontaniteit is het belangrijkst. Daarom spreek ik van te voren alleen de onderwerpen door. De vragen hou ik voor mezelf. Ik luister na de antwoorden en haak daarop in. Als ik niet tevreden ben met een antwoord, vraag ik door.
Cameravrees? In de praktijk valt dat wel mee 0:33
5 voordelen van interview
- Een interview voor videoproductie is echt, puur en persoonlijk. Het is niet geacteerd. Dat voelt en waardeert de kijker.
- Met een vraaggesprek kun je non-verbaal communiceren met de kijker. Hoe je iets zegt en welke gezichtsuitdrukking de kijker daarbij ziet is belangrijker dan wat je zegt. Een gemiste kans dus wanneer je alleen aandacht geeft aan tekst en niet aan mimiek, stem en lichaamstaal.
- Het is een goed alternatief voor autocue. Opnamen met autocue slaan namelijk soms de plank mis. Mensen vragen naar autocue omdat ze onzeker zijn voor de camera. Met een autocue hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over de tekst is de gedachte. Werken met een autocue is een vak. Je moet kunnen acteren. En dat kan niet iedereen. Het resultaat kan “awkward”, tenenkrommend zijn als het misgaat. In een interviewsetting hoef je niet te acteren. Je hebt immers een echt gesprek met de interviewer. De taak van de interviewer is om te letten op de inhoud, de tekst.
- Een vraaggesprek zorgt voor afwisseling in een video. Bedrijfsvideo bekijk je meestal op internet. Is een video even niet interessant, dan is de kijker zo weg. Afwisseling helpt je de kijker vast te houden. Door interview te combineren met voice-over, muziek, animaties en natuurlijk veel beelden over het betreffende onderwerp ontstaat een dynamische video die de kijker boeit tot de laatste seconde.
- Wie zegt dat? Met interview voor videoproductie kun je dat laten zien. We hebben het gehad over wat er gezegd wordt (de tekst), hoe het gezegd wordt (de non-verbale communicatie), maar wie het zegt voegt ook veel toe. Een expert, een medewerker, de directeur of een goede klant, ieder persoon voegt iets toe aan de video door wie hij of zij is.
Video met 5 interviews door elkaar gesneden 1:44
Bedrijfsdocu waarin ik 2 interviewvormen heb gecombineerd 18:21
3 nadelen van interview
- Minder woorden per minuut in vergelijking met een voice-over. Of beter omschreven: minder informatie per minuut. Een voice-over wordt geschreven en dan ingesproken door een stemacteur. Een voice-over tekst kun je heel efficient schrijven. Precies genoeg en de juiste woorden om de informatie over te brengen dus. De stemacteur of -actrice spreekt de tekst in zonder te hakkelen, te twijfelen, zonder stopwoorden of eh-tjes. Een interview daarentegen is een echt gesprek tussen twee mensen. In een gesprek denk je na over je antwoord, je twijfelt, je begint je formulering eens opnieuw, je zegt vaak “eh”. Niet zo efficient dus. In de montage is daar veel aan te verbeteren, maar zo bondig als een voice-over wordt het niet.
- Een vraaggesprek is inhoudelijk minder te sturen dan een voice-over. Door een interview goed voor te bereiden en de juiste vragen te stellen kun je het resultaat van het interview sturen. Je hebt echter nooit 100% grip op de antwoorden die de geïnterviewde geeft. Je wilt de geïnterviewde geen woorden in de mond leggen. Dat komt niet naturel over en doet afbreuk aan de echtheid van het interview.
- Het is spannend. Meestal voor de geïnterviewde, maar soms ook voor de interviewer (maar het valt voor beide in de praktijk altijd mee). Vooraf maak ik een inschatting hoe nerveus iemand zou kunnen zijn. Daar pas ik mijn gedrag en de setting op aan.
Video concepten met interview
Twee personen tegelijk, meerdere interviews door elkaar gesneden, combineren met een voice-over stem. Interview voor videoproductie leent zich voor creatieve toepassingen. Met twee mensen voor de camera, leg je ook de interactie tussen mensen vast. Daardoor ontstaat meer diepgang, maar het kan ook chaotisch worden. Als je ervoor kiest om één persoon per keer te interviewen en je stelt steeds dezelfde vragen, dan kun je dat door elkaar monteren. De geïnterviewden vullen elkaar aan, of spreken elkaar juist tegen. Daardoor ontstaat dynamiek, humor of nuance. Meestal bespreek ik van te voren de onderwerpen en natuurlijk zaken als locatie en tijdstip, maar video’s met straatinterviews maak ik ook en geven een heel andere dynamiek aan een video.
Neem contact met mij op en ik help je vorm te geven aan een mooie video met een interview. Interview is een deel van het proces. Benieuwd naar meer aspecten van videoproductie? Klik hier.
Klaas Pelser