Teylers Museum is het best in stand gehouden publiekelijke 18e eeuwse kennisinstituut voor kunst en wetenschap ter wereld. Het is daarnaast tevens het oudste en eerste museum van Nederland.

Teylers Museum

Ambacht en hightech inmeettechnieken gecombineerd

Restauratie architect Hans van der Wiele is verantwoordelijk voor de restauratie van ondermeer het monumentale fundatiehuis en het voormalig laboratorium. Beide panden maken deel uit van het complex Teylers Museum. Bij de restauratie wordt ambacht en vakkennis gecombineerd met hightech inmeettechnologie. De meetdata en de verschillende modellen dienen als basis voor de restauratiewerkzaamheden.

Interview restauratie Teylers Museum

Pelser Filmproducties interviewde Hans van der Wiele over de restauratie. In de video legt hij aan de hand van 2 voorbeelden uit hoe moderne 3D laserscantechniek slim gecombineerd wordt met de ambacht en vakkennis die komt kijken bij de restauratie van een monumentaal pand. Zo moet de karakteristieke marmeren vloer in de gang van het fundatiehuis verwijderd worden in verband met het herstel van de fundering. Na terugplaatsen moet de vloer dezelfde sfeer uitademen. Hiervoor moeten alle tegels exact op dezelfde manier teruggelegd worden. Het opnemen van de vloer met traditionele inmeettechnieken kost veel tijd en moeite en het resultaat is onvoldoende. Met 3D laserscantechniek wordt wel het gewenste resultaat bereikt. Daarnaast kan de vloer na het terugplaatsen eenvoudig nogmaals ingemeten worden om te toetsen of alles goed gegaan is.

Vlieg door een ingemeten 3D omgeving!

Screenshot fly-through

De meetgegevens zijn zeer gedetailleerd en kunnen fotorealistisch gemaakt worden. Voor presentatie in projecten of in video kan een animatie gemaakt worden. In een zogenaamde “fly-through” kan de kijker door een 3D omgeving vliegen. Wat je ziet is een realistisch beeld dat bestaat uit miljoenen gekleurde meetpuntjes.

Ga voor meer informatie over laserscanning naar de site van PelserHartman.