Project omschrijving

Soms heb je als bedrijf zo’n uniek project, zo’n ‘once in a lifetime’ kans, dat je die aan de wereld móét laten zien. Dat overkwam Root en PelserHartman. Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor al het vastgoed van de rijksoverheid. Zij vroegen Root en PelserHartman het Binnenhof in Den Haag 3D op te meten en van deze metingen vervolgens een intelligent virtueel model te maken. Zo’n BIM model is nodig voor de renovatie van het Binnenhof. Het is de basis van alle renovatieplannen.

Renovatie Binnenhof Den Haag

In 2020 starten ze met de werkzaamheden. Alle ‘bewoners’ van het Binnenhof moeten eruit, zodat het geheel grondig en snel gerenoveerd kan worden. Het Binnenhof is een erg grote en ingewikkelde verzameling van gebouwen. De oudste delen staan er al 800 jaar! Er gebeurt veel in 8 eeuwen: verbouwingen, aanpassingen, nieuwbouw. Van lang niet alles zijn er bouwkundige tekeningen. En die zijn hard nodig bij zo’n groot project!

De productie van een Projectfilm

Root en PelserHartman wilden graag een projectfilm laten maken. Het is een soort minidocumentaire geworden. De ruggengraat van de docu wordt gevormd door interviews met 8 mensen bij 3 verschillende bedrijven. Het 3D computermodel is visueel. Het geeft zelfs een erg realistisch beeld van de werkelijkheid. Bovendien kun je er mee animeren. Natuurlijk hebben we daar gebruik van gemaakt in deze projectfilm. Maar ook de meetgegevens zijn visueel. De metingen zijn gedaan met laserscanners. Deze meetapparaten scannen hun omgeving rondom met miljoenen meetpuntjes als resultaat. Deze meetpuntjes vormen een wolk, waarin je vormen herkend. Ook deze meetpuntenwolken zie je terug in de minidocumentaire. De film is ruim een kwartier lang. Een hele zit voor online begrippen. Toch wordt de film veel bekeken online door professionals in deze branche, omdat het zo’n uniek project is. Voor mensen die toch een beetje aansporing nodig hebben is een korte teaser-video gemaakt.

Bekijk de  teaser hiernaast of ga direct naar de documentaire via deze link.