De Aarlese Hoeve in Best is meer dan 750 jaar oud. Daarmee is het de oudste boerderij van Nederland. Hoe kunnen ze dat nou weten? En wat is daar zo spannend aan? Over die vragen maakte ik een video in opdracht van de gemeente Best, Heemkundekring ‘Dye van Best’, Stichting deKapellekes en stichting De Brabantse Boerderij.
Sporen uit het verleden
Het houtskelet van de boerderij is in de loop van de jaren steeds aangepast aan de wensen en mogelijkheden van de tijd. Als je wat uitleg erbij krijgt, kun je zelf de sporen daarvan zien. Paul Maas van Stichting deKapellekes heeft mij in de Aarlese Hoeve onderwezen over de bouwwijze van toen, hoe deze in de loop van de tijd veranderde en welke sporen in de boerderij daarop wijzen. Met een goede, interessante uitleg gaat het verhaal leven en raak je geboeid. Die gedachte heb ik overgebracht naar de video.
Van idee naar verhaal: Storytelling.
Het maken van een leuke doeltreffende video behelst meer dan filmen en monteren alleen. Een video vertelt een verhaal aan een groep kijkers. In het geval van de Aarlese Hoeve wilde de gemeente Best aan brugklaskinderen vertellen wat de Aarlese Hoeve nou zo uniek maakt. Het antwoord op die vraag is complex en genuanceerd. Hoe maak je dat interessant en begrijpelijk voor kinderen? Dat is de uitdaging. Verdiepen in het verhaal van de Aarlese Hoeve was de eerste stap. Daarna heb ik de essentie eruit gehaald en het verhaal “vertaald” naar de leefwereld van de kijker. Tot slot is alles gefilmd en heb ik de video gemonteerd. De geschiedenis van de Aarlese is een goed onderwerp voor een storytelling film. Kom meer te weten over dit genre op de pagina “Storytelling film raakt de kijker”.
Film over de Aarlese Hoeve 4:27
Aarlese Hoeve van de ondergang gered
De eigenaar van de boerderij, boer Scheepers, gebruikte de Aarlese Hoeve als stal voor kalfjes. De hoeve was in slechte staat. Zo slecht zelfs dat een deel dreigde in te storten. De boer overwoog de Aarlese Hoeve te slopen en kwam daarover in contact met de gemeente Best. Dat het een oude boerderij betrof was wel duidelijk, maar toen was nog niet bekend dat de Aarlese Hoeve meer dan 750 jaar oud is.
De gemeente besloot onderzoek te laten uitvoeren en daaruit bleek dat de boerderij veel ouder is dan iedereen dacht. Er werd besloten de boerderij te restaureren en te behouden. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Best hebben hiervoor de gelden beschikbaar gesteld. Ten behoeve van de restauratie werd een 3D computermodel gemaakt van de werkelijke situatie. Dit werd gedaan door Bouwstudio PelserHartman. Animaties van dat 3D model zijn verwerkt in de video.
Tegenwoordig wordt de Aarlese Hoeve weer gewoon gebruikt als stal voor de kalfjes.
Klaas Pelser.