Tekst schrijven, stem kiezen, intonatie bepalen. Voice-over in bedrijfsvideo, of een commentaarstem, omvat meer dan je denkt. In een traditionele bedrijfsreportage zit meestal een (saaie) voice over, maar moet dat altijd? Nee natuurlijk niet! Een voice-over heeft echter wel een aantal handige pluspuntjes in een videoproductie.

voice-over in bedrijfsvideo

Voice-over in bedrijfsvideo, super handig!

Het grote voordeel van een voice over is dat relatief veel informatie overgebracht kan worden op een eenvoudige manier. De klant geeft input. De producent of een copywriter schrijft daarmee een voice-over tekst. In tegenstelling tot een interview kan een voice over tekst tot in de details van te voren uitgedacht worden: wat gaan we vertellen en wat niet? Hoe kun je de boodschap samenvatten? Hoe kunnen we de tekst aanpassen aan de doelgroep? Hierdoor kun je efficiënt informatie overbrengen en hoeft de video niet langer te worden dan noodzakelijk. Dit is erg belangrijk om de kijker geboeid te houden.

Voice over in bedrijfsvideo, geen goed idee?

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een voice-over is niet erg persoonlijk. De meerwaarde van video is juist dat je niet alleen kan horen wat iemand zegt, maar ook kan zien hóé iemand iets zegt. Wat iemand zegt is namelijk maar een deel van de communicatie. Non-verbale communicatie is veel sterker dan gesproken tekst. Met een interview kun je gebruik maken van die kracht. Maar waarom een keuze maken? Een combinatie van interview en voice-over is juist extra krachtig en het zorgt voor afwisseling in een video met een extra aantrekkelijke video als resultaat. De video hieronder over basisschool Boschveld is daar een leuk voorbeeld van.

Video met voice-over geschreven in spreektaal voor een jonge doelgroep

Video met zowel voice over als interview

Wat zijn de valkuilen bij videoproductie

Een valkuil bij het toepassen van een voice-over in bedrijfsvideo is het onderschatten van de meerwaarde van een stemacteur. Die collega met die mooie zware stem kan een natuurtalent zijn, maar is het meestal niet. De kijker merkt dat en zijn aandacht zal gaan naar hóé de tekst ingesproken is in plaats van naar de inhoud. Het inspreken van een voice over is een vak. Naast een mooie stem en goede apparatuur heb je acteertalent nodig. Ik werk alleen met professionele stemacteurs en -actrices. Die professionaliteit straalt door in de video.

Een andere valkuil is de tekst. Het schrijven vraagt aandacht op 2 punten: allereerst gaat het om gesproken tekst. Taalgebruik, woordkeuze en zinsbouw moet daarop aangepast worden. Tekst in een folder of op een website kun je lezen in je eigen tempo. Een gesproken tekst in een video niet. Een tweede punt dat aandacht vergt is de inhoud. De gesproken tekst en het beeld moeten elkaar versterken. De valkuil is dat de tekst geschreven wordt zonder na te denken welke beelden er bij moeten. Het hoort andersom; eerst het beeld, dan de tekst.

Een stem voor jouw bedrijfsfilm

Pelser Filmproducties helpt graag bij het zoeken naar de juiste stem voor jouw videoproductie. Ik heb ruime ervaring bij het casten van een stemacteur of -actrice, het schrijven van een voice-over tekst en de juiste integratie met de videoproductie. Naast Nederlands sprekende stemacteurs kan ik ook een voice-over laten inspreken in andere talen door native speakers.

Voice over is één van de puzzelstukjes die samen een goede bedrijfsvideo maken. Pelser Filmproducties levert veel verschillende videoproductie diensten, los of samengevoegd in één bedrijfsvideo. Benieuwd naar deze diensten? Volg deze link voor een overzicht van de belangrijkste videoproductieservice ‘s.

Klaas Pelser