Het leggen van een puzzel, waarvan je de stukjes zelf gemaakt hebt. Dat maakt de montage van een videoproductie leuk voor mij. De puzzelstukjes zijn dan de gefilmde beelden of een voice-over stem. Maar het kan ook muziek zijn of bijvoorbeeld animaties. Soms monteer ik voor andere producenten. Dat is leuk omdat je met oplossingen kunt komen waar een ander nog niet aan gedacht heeft.

montage van een videoproductie in Adobe Premiere

Het meeste werk gebeurd achter de schermen

Grofweg de helft van het werk binnen een videoproject is montage. Wanneer je montage alleen met filmen vergelijkt, kost de montage vaak meer dan 2 keer zoveel tijd. Daarom kost de productie van een film vaak meer uren, dan je zou denken.

Werkvolgorde

Montage van een videoproductie kost dus veel tijd. Efficiënt en gestructureerd werken is dan extra belangrijk. In grote lijnen pak ik de montage van een video als volgt aan:

  1. Mappenstructuur aanbrengen. Al het verzamelde materiaal zet ik gestructureerd in mappen. Hierdoor is alles snel terug te vinden.
  2. Verhaallijn neerzetten. De basis hiervoor is het scenario. Voor bedrijfsfilms is vaak een interview of voice-over de rode draad. Een combinatie van beide gebruik ik ook vaak. Soms maak ik een film waarin alleen de beelden het verhaal vertellen. Ik snij een verhaal van het interview en/ of ik schrijf een voice-over tekst. De voice-over tekst spreek ik eerst zelf in. Een dummy voice-over zeg maar.
  3. Snijbeelden selecteren. De hele tijd een pratend hoofd in beeld is saai. Bij een voice-over is helemaal geen beeld. Beelden passend bij het verhaal volgen uit het scenario. Maar welke take is het beste? En is het shot wel zo bruikbaar als van te voren gedacht? De praktijk van de opnamen is vaak anders dan het scenario. Daarom is de montage ook altijd anders dan het scenario.
  4. Muziek selecteren. Welk muziekstuk past bij de gekozen stijl?
  5. Timing. Op welk punt gaat het ene shot over in het andere? Het ritme van de film is daarvoor bepalend. Soms geeft een gesproken tekst het ritme aan en soms de muziek.
  6. Audio afmixen. Gesproken tekst moet goed verstaanbaar zijn. Goede opnamen zijn daarvoor de basis. Vervolgens doorloop ik een aantal bewerkingen van de gesproken tekst om de verstaanbaarheid nog verder te verbeteren. Daarna moeten alle andere audiotracks in de juiste verhouding gebracht worden: muziek, setnoise en geluidseffecten.
  7. Teksten toevoegen. Dit kunnen bijvoorbeeld namen van de personen in beeld zijn. Vaak voeg ik ook een voor- en aftiteling toe.
  8. Beeldcorrecties. Dit zijn standaard bewerkingen van het ruwe beeld.
  9. Kleurnabewerking. Om de juiste sfeer en het juiste gevoel over te brengen wordt het beeld verder aangepast.
  10. Exporteren. Van de montage wordt een videobestand gemaakt. Hierbij hou ik rekening met de gewenste vertoning van de video.

Trailer voor een boek: montage waarin de beelden de verhaallijn vormen

Montage van een videoproductie met Adobe software

Ik werk met Adobe Premiere en Adobe After Effects. Adobe levert een breed programma aan creatieve software. Pelser Filmproducties heeft alle creatieve software van Adobe. Daardoor kan ik bijvoorbeeld snel een vector bestand aanpassen of een photoshop project omzetten. Premiere en After Effect zijn de meest gangbare montage pakketten. Daarom is samenwerking met andere filmmakers eenvoudig. En niet onbelangrijk: de software werkt fijn en snel en is betrouwbaar.

Benieuwd naar meer eindresultaten? Bekijk mijn portfolio! Videomontage is een deel van het proces. Benieuwd naar meer aspecten van videoproductie? Klik hier.

Klaas Pelser