Pelser Filmproducties verzorgt ook camerawerk voor videoproductie. Film-, communicatie- of marketingbureaus huren mij in om beelden te schieten. Vervolgens gebruiken ze de beelden voor hun eigen producties.

Apparatuur tbv camerawerk voor videoproductie

Filmen voor de videomontage

Veel producties monteer ik zelf. Dat doe ik graag zo efficient mogelijk. Het is bijvoorbeeld erg vervelend om uren beeldmateriaal te moeten spotten, voor een montage van 1 minuut. Daarom schiet ik ruim voldoende shots, maar ook niet meer dan dat. Ruimvoldoende dus om genoeg keuze in de montage te hebben. Daarnaast hou ik tijdens het filmen het script in mijn achterhoofd. Een shot staat nooit op zichzelf. “Let’s fix it in the post (we prutsen het wel recht in de videomontage)”, zul je mij nooit horen zeggen. Ik maak liever een extra take, of neem wat meer tijd voor de opnamen.

De kwaliteit van het shot

Als filmmaker ben ik altijd op zoek naar beweging. Bij sommige bedrijven kan dat een hele uitdaging zijn. Toch is er meestal wel actie te vinden. Als er onvoldoende actie is, dan zorg ik dat er op een creatieve manier actie in het beeld komt. Ik hou van statiefbeelden en close-ups. Voorgrond, onderwerp en achtergrond, dat is de basis voor een dynamisch beeld. Ik ben rustig van aard en raak niet snel in de stress. Toch nog (beleefd) om één extra take vragen, is soms belangrijker dan de agenda van figuranten. Hierdoor weet ik zeker dat er voldoende shots van goede kwaliteit geschoten zijn.

Audio opnamen

Video is beeld én geluid. Alleen verstaanbaarheid vind ik voor spraak niet voldoende. Daarom zijn close opnemen, en aandacht voor akoestiek en omgevingsgeluid belangrijk.

Camerawerk voor videoproductie: specialisaties

Naast ‘standaard’ camerawerk voor bedrijfsfilms maak ik graag opnamen met een gimbel of een slider. Een slider is een alternatief voor opnamen met een dolly. Het werkt snel en is daarom een stuk goedkoper. Ik gebruik mijn slider vaak om opnamen op kantoren dynamischer te maken. Een gimbel is een fysieke ophanging van de camera. In de ophanging wordt de beweging over 3 assen elektronisch gestabiliseerd. Met de slider maak ik graag kleine strakke bewegingen. De gimbel is geschikt voor grote vloeiende bewegingen zoals loopshots. Daarnaast film ik graag vanuit de kofferbak van een auto. Ook een alternatief voor een dolly, maar dan voor buiten! Tot slot kan ik ook werken met een steadicam. Dit is een mechanisch alternatief voor de Gimbel. Met specialistisch camerawerk kun je de mooiste effecten creëren. Bekijk de 5 vetste video effecten in deze blog.

Benieuwd naar mijn camerawerk voor videoproductie? Bekijk mijn portfolio! Filmen is een deel van het proces. Benieuwd naar meer videoproductieservice ‘s? Klik hier.

Klaas Pelser