Zelf bedrijfsfilm maken
Een bedrijfsfilm maken kun je ook zelf. Zeker als het gaat om een instructievideo of interne communicatie. Heb je een moderne smartphone? Dan heb je altijd een goede video-camera op zak. Als je het leuk vindt om je camera wat vaker uit je zak of tas te halen, heb ik hieronder 10 tips voor je verzameld. Ik zal je een geheim vertellen: filmen is niet moeilijk! Of beter gezegd: de eerste stappen naar een mooiere video zijn snel gezet. Ben je op zoek naar tips voor goed beeld, geluid en belichting bij videobellen, klik dan hier.
1. Maak een plan
Bedrijfsfilm maken is een creatief proces. Dat wil niet zeggen dat je als een kip zonder kop aan het werk gaat. Begin dus met je af te vragen wat je wilt bereiken met je video. Voor wie maak je de video? Waar en hoe ga ik de video vertonen? Bedenk daarna wat voor een concept daar bij past. Dat kan dus iets anders zijn dan je leuk vind om te maken of wat er gaaf uit ziet! Schrijf een eenvoudig scenario. Dat is een tabel waarin je links beschrijft wat er in beeld te zien is en rechts wat je bij dat beeld hoort. Maak een handige planning. Handig hoeft niet persé in volgorde van de film te zijn. Lees onderstaande tips en succes!
2. Kantel je smartphone
Een belangrijke maar gelijk ook eenvoudige tip: kantel je smartphone in liggende positie. “Landscape” zeg maar, waardoor het kader past bij een breedbeeld weergave. Terugkijken is het mooist in breedbeeld. Als je gefilmd hebt met je telefoon rechtop, dan gebruik je bij het terugkijken maar een klein deel van het scherm. Bovendien zijn wij als mens qua kijkrichting meer horizontaal dan verticaal georiënteerd. Film je met een videocamera of bijvoorbeeld een spiegel-reflex? Wil je meer weten over cameratechniek? Lees dan dit artikel over diafragma en sluitertijd.
3. Zorg voor genoeg licht
Tip nummer 3 over zelf bedrijfsfilm maken is ook eenvoudig: zorg voor genoeg licht. Onze ogen zijn in staat met grote verschillen in lichtintensiteit om te gaan. Videocamera’s hebben daar meer moeite mee. Veel licht is niet snel een probleem. Weinig licht wel. Dan wordt het beeld versterkt met software. De technieken daarvoor worden steeds beter, maar het beeld wordt mooier als er gewoon genoeg licht is. Het lampje op je smartphone heeft maar een beperkt bereik. Bovendien is dat licht vaak erg blauw, terwijl kunstlicht in veel situaties juist geel is. Het resultaat is een achtergrond met warme kleuren en een persoon op de voorgrond met een blauw en kil gezicht. Zet wat meer kunstlicht aan, draai de dimmer omhoog en zet iemand die je wilt filmen bij een lichtbron.
4. Plaats een persoon goed in beeld
Waar plaats je iemand in beeld? Voor de positie in hoogterichting kun je uitgaan van de volgende vuistregel: plaats de ogen op 2/3 tot 3/4 van onderen. Wanneer je de ogen lager plaatst lijkt een persoon snel op een kabouter (als dat de bedoeling is, heb je ook gelijk een tip hoe je dat moet doen). Een vuistregel voor de positie in breedterichting is de volgende: plaats de persoon rechts in beeld wanneer hij links langs de camera kijkt en andersom links als hij rechts langs de camera kijkt. Je creëert eigenlijk kijkruimte voor het personage. Als iemand in de camera kijkt, plaats je hem of haar in het midden. Hier vind je meer info over kaders en cameraposities bij het filmen.
5. Zoek een voorgrond
Creëer diepte en dynamiek in beeld door te zoeken naar een voorgrond. In bovenstaand voorbeeld heb ik door hoog gras gefilmd. Met een smartphone krijg je dan waarschijnlijk ruzie met de autofocus, maar je kunt wel filmen met iets aan de rand van het beeld. Dat ‘iets’ staat dan relatief dichtbij, het onderwerp waar de video over gaat staat wat verder weg. Zorg ook (als het kan) dat het onderwerp niet tegen de achtergrond gedrukt staat.
6. Niet ’tuinspuiten’ met je camera
Wanneer je in de zomer de tuin sproeit, beweeg je de tuinslang constant van links naar rechts. Sommige mensen doen dit ook als ze aan het filmen zijn. Ik denk dat dit uit enthousiasme en keuzestress voortkomt (Kijk daar gebeurd iets! Oh nee, dat is leuker! Nee, toch dat! enz.). Deze constante en steeds wisselende camerabeweging is niet zo prettig om achteraf te bekijken. Hou dit in gedachte bij zelf bedrijfsfilm maken.
7. Maak close-ups
Close-ups zijn spannend en mooi. In privé-sfeer zie je vaak opnamen van een totale situatie. Je kunt je achteraf goed oriënteren, maar meestal gaat het toch over een klein deel van het beeld. Waarom niet een paar stappen dichterbij? Bovendien zijn close-ups erg nuttig en mooi als je echt gaat monteren (zie tip nummer 10).
8. Ga op zoek naar actie
Filmmaken is geen fotografie. Zoek naar beweging in beeld, of zorg dat er iets gebeurd. Actie in beeld is leuk voor zowel film als fotografie. Een plaatje waarin niets beweegt is eigenlijk alleen geschikt om een foto van te maken. Een landschap bij windstil weer of een vaas met bloemen bijvoorbeeld. Bij een landschap kun je dit oplossen door een time-lapse te maken. Tijd verandert alles. Aan het shot met de vaas kun je actie toevoegen door iemand de laatste bloem erin te laten steken. In de afbeelding hierboven zie je een stal. Omdat het een vrij statisch plaatje was, heb ik de boer gevraagd om even wat hooi bij elkaar te vegen.
9. Varieer in camerahoogte
Ga eens door de knieën of klim op een tafel om te filmen (voorzichtig). De positie van de camera in hoogterichting heeft invloed op hoe de kijker de film beleeft. Filmen op ooghoogte van het personage geeft een neutraal beeld. Voor kinderen ga ik vaak door de knieën om op hun ooghoogte te filmen. Filmen van bovenaf (vogelperspectief) of van onderen (kikvorsperspectief) voegt betekenis toe. Het resultaat is vrij voorspelbaar; met een vogelperspectief kijk je neer op iemand. Kikvorsperspectief laat iemand groot en machtig overkomen.
10. Speel eens met een video-montage app
Bedrijfsfilm maken is veel meer dan filmen alleen. Monteren (of editten) is minstens zo belangrijk en bovendien leuk. Met videomontage kun je met dezelfde beelden steeds een ander verhaal vertellen. Je kunt suggestie opwekken een gevoel benadrukken of de kijker simpelweg bedonderen (bij de productie van speelfilm hebben ze daar een handje van). Videomontage kan gewoon op je smartphone. De gratis app Filmorago bijvoorbeeld. Deze app is geschikt voor iOS en Android. Monteren op je smartphone heeft wel beperkingen. Wil je echt aan de slag met video-montage? Verdiep je dan in iMovie (apple) of Windows Moviemaker (PC). Deze software staat vaak al op je computer! Op YouTube staan allerlei tutorials om je op weg te helpen. Klik hier voor een iMovie tutorial, klik hier voor een Windows Moviemaker tutorial.
Hulp bij zelf bedrijfsfilm maken
Een begin heb je al met bovenstaande tips. Ik help je graag verder op weg in een adviesgesprek of door het geven van een workshop op maat. Inspiratie nodig? Aan de hand van een aantal standaard vormen/ concepten zet ik op de pagina “Bedrijfsfilm: promoot en informeer met video” één en ander naast elkaar.
Zelf betere foto’s maken
Fotografie is een vak, net als filmmaken. Natuurlijk zijn er veel dingen hetzelfde, maar ook net zo veel zaken anders. In het kader van ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ heb ik fotograaf Geeke van Dijck geïnterviewd hoe je betere foto’s kan maken. Lees haar tips in de blog ’10 tips over beter fotograferen’.
Klaas Pelser