Naast het maken van zakelijke video’s, kijk ik uiteraard graag een goede speelfilm. De films die mij het meeste hebben geraakt vind je terug op deze pagina. Mijn smaak is breed, dus er is voor ieder wat wils: drama, comedy, romantiek of sci-fi. Verspil je kostbare vrije tijd niet aan slechte films; kies er eentje uit deze lijst. Bekijk de recensies en laat mij jouw favoriet weten! Onderaan deze pagina vind je een tip om nog meer goede speelfilms te vinden.

Veel kijkplezier!

Klaas Pelser

The Revenant

Genre: Avontuur, Drama. Filmduur: 2h 36m. Uitgebracht in 2015. Regisseur: Alejandro G. Iñárritu.

Leonardo DeCaprio, nog jong en fris als Jack Dawson in ‘Titanic’, zie je niet van zijn knappe kant in ‘The Revenant’. Ook de wereld zie je niet van haar haar knappe kant in deze film. ‘The Revenant’ gaat over een harde, ruwe, grijze wereld: de ongerepte wildernis van Missouri in de winter begin 19e eeuw. Een groep pelsjagers raakt in de moeilijkheden door een aanval van een inheemse stam. Op hun vluchttocht wordt Hugh Glass (DeCaprio) aangevallen door een beer. Hij overleeft de aanval, wordt opgelapt, maar uiteindelijk voor dood achtergelaten. Zijn zoon, half native, wordt vermoord. Kruipend, gevoed door wraak begint hij zijn tocht vol ontberingen terug naar de rand van de bewoonde wereld. 

De art direction is hard en ruw, net als de film; je ziet veel modder en bloed. Het weer is altijd grijs. Het camerawerk is opvallend; vaak is met een groothoek geschoten en spetters water en bloed op de lens geven je het gevoel dat er enkel een glasplaat zit tussen jou als kijker en de actie. De beer komt erg dichtbij als zijn adem condenseert op de lens! De scène waarin Glass aangevallen wordt door de beer is ongelooflijk. Je ziet het gevecht tussen man en beer duidelijk en dichtbij. Geen idee hoe ze dat hebben gedaan.

IMDb Score: 8,0/10. Mijn beoordeling: 8/10

Dark

Genre: Sci-Fi, Drama, Thriller. Filmduur: 26 afleveringen. Uitgebracht in 2017-2020. Regisseur: Baran bo Odar.

Als uitzondering op de regel ook een serie in deze lijst: de Duitse Netflix-serie Dark. Mijn voorkeur gaat over het algemeen naar films. Veel series hangen, vind ik, tot in den treure van cliffhangers aan elkaar. Ik hou van verhalen met een duidelijk eind. “Der Anfang ist das Ende und das Ende ist der Anfang”, dat is de bekendste quote uit Dark. Geen duidelijk eind dus. Niet echt consequent van me. Toch spreek deze serie mij enorm aan. 

Dark gaat over lotsbestemming, tijdreizen en tijdlussen. Ik neem even aan dat je “Back To The Future” kent. Daarin wordt de moeder van Marty McFly verliefd op haar eigen zoon voordat hij geboren is. Marty begint te vervagen op een gezinsfoto, weet je nog? Dark is een sinistere “Back To The Future”, maar dan ingewikkelder. 

In Dark is er een manier om in de tijd te reizen. Drie verbonden families in het stadje Winden proberen daarmee gedane zaken te veranderen. Het komt erop neer dat dat niet gaat, maar toch is het gebeurd, omdat het al gebeurd is. Wat men ongedaan wil maken met tijdreizen is veroorzaakt door tijdreizen. Een paradox van lotsbestemming en tijd. Het verhaal speelt zich af op verschillende momenten in de tijd, steeds 33 jaar uit elkaar. In seizoen 1 is dat 2019, 1986 en 1953. Een rechercheur in 2019 is een puber in 1986 en de directrice van de kerncentrale in het stadje in 1986 is nog maar een kind in 1953. De casting is geweldig gedaan, dat helpt, maar als mensen in de tijd gaan reizen wordt het natuurlijk een chaos. Houd het allemaal maar eens uit elkaar! Om de serie lekker te kunnen volgen, raad ik je daarom aan een stamboomonderzoek te doen naar de families Kahnwahl, Nielsen en Doppler. Geen grapje. Waarom spreekt deze serie mij zo aan? Ten eerste is het heel knap gemaakt. Ten tweede heeft het een hoog Stephen King gehalte (King is veel meer dan bijlen, bloed, behekste begraafplaatsen en bezeten beesten) en je raadt het al; ik ben best wel een King fan. Stephen King heeft geweldige boeken geschreven over tijdreizen; het boek 22-11-1963 bijvoorbeeld, waarin een man terugreist in de tijd om de moord op John F. Kennedy te voorkomen, maar ook de Donkere toren boekenserie. Over de boeken van Stephen King zou ik 100 blogs kunnen schrijven, maar we hebben het nu over Dark. Trekt sinistere Sci-Fi je wel aan? Dan moet je zeker Dark kijken. Tot slot een tip: bekijk niet de Engels nagesynchroniseerde versie! 

IMDb score: 8.7/10. Mijn beoordeling: 9/10.

La Sociedad de la nieve

Genre: Avontuur, Drama, waar gebeurd. Filmduur: 2h 24m. Uitgebracht in 2023. Regisseur: Juan Antonio Garcia Bayona.

Veel goede verhalen zijn niet uit de duim gezogen. Sommige filmscripts zijn zo onwaarschijnlijk, je verzint het niet. “La Sociedad de la nieve” is er zo eentje. Het verhaal gaat over een vliegtuigcrash in het Andes gebergte in de jaren ‘70. Een deel van de passagiers, waaronder een rugby team, overleeft ongelooflijk genoeg de crash. Na de eerste verschrikkingen is er hoop op redding, maar wanneer de groep op een opgelapte radio hoort dat de reddingsacties gestaakt worden, realiseren ze zich dat ze er alleen voor staan. Honger, ziekte en het extreme weer maakt het bijna onmogelijk te overleven. De groep maakt onmenselijke keuzes, is vindingrijk en geeft niet op. No worries: er is een happy end. Komt dit verhaal je bekend voor? Dat kan kloppen, want het is eerder verfilmd (“Alive” uit 1993). Waar “Alive” vertelt wat er gebeurd is, focust Bayona in “La Sciedad de la nieve” meer op ethische discussies tussen de overlevenden, vriendschap en menselijkheid. In tegenstelling tot “Alive” spreken de acteurs in deze film Spaans. Dat is natuurlijk realistischer, maar maakt het tegelijk minder “Hollywood”. 

IMDb Score: 8,0/10. Mijn beoordeling: 8/10

Green Book

Genre: Drama, Comedy. Filmduur: 2h 10min. Uitgebracht in 2018. Regisseur: Peter Farrelly.

Poeh, ingewikkeld om te omschrijven waar deze film over gaat. Het is een waargebeurd verhaal. Die zijn vaak ingewikkeld, omdat ze niet verzonnen zijn. “Je verzint het niet”, zeg je dan. Maar waargebeurde verhalen zijn vaak wel de beste verhalen. De film speelt zich af in de jaren ’60 in Amerika. De Italiaans Amerikaanse Tony neemt een baan als chauffeur aan omdat de nachtclub waar hij uitsmijter is tijdelijk dicht gaat. Hij is ruw, ongemanierd en racistisch. Zijn tijdelijke werkgever is de Afro-Amerikaanse concertpianist Don Shirley. Hij gaat op tournee in de zuidelijke staten en heeft Tony aanbevolen gekregen om hem uit de problemen te houden. De setting verzin je niet, wat er gebeurd wel (voor de zekerheid toch een spoiler alert): aanvankelijk botert het niet tussen Tony en Don, maar afschuw maakt plaats voor acceptatie, gevolgd door respect en uiteindelijk vriendschap. De boodschap past erg mooi in huidige discussies over polarisatie. Tony ontdekt de verschrikking van racisme en helpt Don door een aantal hachelijke situaties. Don leert Kentucky Fried Chicken te eten uit een emmer met zijn handen en helpt Tony met het schrijven van romantische brieven aan zijn vrouw. Green Book is een fantastisch verhaal. Zowel Mahershala Ali (Don Shirley) als Viggo Mortensen (Tony Lip) spelen geweldig. Viggo Mortensen (Aragorn uit The Lord of the Rings) herken je bijna niet. De ruwe maar elegante held met brits accent is veranderd in een dikkige Godfather figuur. Alleen echt goede acteurs kunnen dat op deze manier.

IMDb score: 8,2/10. Mijn beoordeling: 8/10

De Beentjes van Sint-Hildegard

Genre: Comedy, Drama. Filmduur: 1h 43 min. Uitgebracht in 2020. Regisseur: Johan Nijenhuis.

De Beentjes van Sint Hildegard heb ik samen met mijn moeder in De Verkadefabriek in Den Bosch gekeken. Eerlijk gezegd verwachte ik er niet veel van: ik vond de filmposter kneuterig en er zijn weinig Nederlandse films die ik echt goed vind. Maar stiekem ben ik fan van Herman Finkers en mijn moeder is net als hij een Tukker. Deze film is verrassend goed en origineel. Ja, hij is wat kneuterig, maar dat is juist onderdeel van de humor. Jan is veearts. Hij en Gedda zijn 35 jaar getrouwd. Aan liefde ontbreekt het niet. Gedda doet alles voor Jan. Soms zelfs zo veel dat zij alles bepaald en daar krijgt Jan het behoorlijk benauwd van. Één van zijn klanten denkt dat een geit alzheimer heeft. Dat brengt hem op een idee om van zijn vrouw af te komen. Het verhaal steekt goed in elkaar en heeft een mooi passend einde. De Beentjes van Sint Hildegard is een aanrader voor iedereen! Niet alleen voor Herman Finkers fans of Tukkers. LET OP! de film is in het Twents. De ondertiteling heb je wel nodig.

IMDb: 7,7/10. Mijn beoordeling: 9/10

Inglourious Basterds

Genre: Avontuur, Drama, Oorlog. Filmduur: 2h 33min. Uitgebracht in 2009. Regisseur: Quentin Tarantino.

Inglourious Basterds is naar mijn mening de beste Tarantino film. Hou je niet van Tarantino’s mix van geweld en vreemde humor, dan kun je beter een van de andere films uit deze top 10 bekijken. Inglourious Basterds gaat over wraak op nazi’s in Frankrijk tijdens de tweede wereldoorlog. De eigenaresse van een bioscoop heeft een plan om een hele groep nazi’s tijdens een premiere om te brengen. Haar plannen kruisen met die van een groep Amerikaanse guerrilla strijders bekend als de Basterds. Geweldig neergezette karikaturale karakters, een super goed verhaal en de Tarantino saus maken deze film een van mijn all time favorites.

IMDb score: 8,3/10. Mijn beoordeling 9/10

La vita è bella/ Life Is Beautiful

Genre: Drama, Oorlog, Comedy. Filmduur:1h 56min. Uitgebracht in 1997. Regisseur: Roberto Benigni.

La vita è bella is een Italiaanse film en speelt zich af voor en tijdens de tweede wereldoorlog. De optimistische joodse Guido probeert zijn zoontje te redden van de verschrikkingen van het kamp waar ze terecht komen. Hij verzint een denkbeeldig spel. Ze moeten 1000 punten verzamelen om de hoofdprijs te winnen: een echte tank. De eerste scène zit vol humor en deed mij denken aan Laurel and Hardy. Daarna ontwikkelt de film zich eerst als een goede romantische comedy. Guido ontmoet zijn toekomstige vrouw Dora en weet haar met humor en vindingrijkheid te winnen. Ze trouwen en krijgen een zoon: Giosué. De film verandert van comedy naar tragedie wanneer Guido en Giosué naar een werkkamp moeten. Het contrast tussen geluk en misère is groot in deze film. Dat raakt mij als kijker. De film wordt voor mij realistischer doordat er nu eens niet Engels gesproken wordt. Verder vind ik dit een fantastische film door het eindeloze optimisme van Guido en de naïviteit van Giosuè en het vertrouwen in zijn vader.

IMDb score: 8,6/10. Mijn beoordeling: 10/10

Boyhood

Genre: Drama. Filmduur: 2h 45 min. Uitgebracht in 2014.

Boyhood laat het opgroeien van de gewone Amerikaanse jongen Mason zien. De film is geschoten verspreid over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs. Leeftijdverschil van een personage wordt vaak opgelost door verschillende acteurs van verschillende leeftijden in te zetten. In deze film dus niet. Je ziet Mason langzaam ouder worden. Dat maakt dit een unieke film. Opgroeien, of het leven in het algemeen, heeft niet één groot climax aan het eind, zoals in de meeste speelfilms. Boyhood heeft net als het echte leven niet één groot climax. Sommigen zien dat als minpunt van de film, maar juist dit en het filmen over een grote periode, maakt de film ondanks het Amerikaanse zoetsappige sausje realistisch.

IMDb: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

El laberinto del fauno/ Pan’s Labyrinth

Genre: Fantasy, War. Filmduur 1h 58min. Uitgebracht in 2007.

Oorlogsfilm meets Fantasy. Dat maakt deze Spaanse film vrij uniek. Ik houd van beide genres, maar ook wanneer je niet van fantasy of oorlogsfilms houdt, denk ik dat veel mensen van deze film kunnen genieten. Het verhaal speelt zich af in Spanje 1944. Ofelia, een jong meisje gefascineerd door sprookjes, gaat noodgedwongen met haar zwangere moeder wonen bij haar wrede stiefvader Vidal ergens in een onherbergzaam gebied in Spanje. Vidal is commandant in het Spaanse leger. ‘s-Nachts brengt een fee haar naar een labyrint, waar ze een Faun ontmoet. De Faun vertelt haar dat zij waarschijnlijk een verloren prinses is van een ondergronds koninkrijk. Om dit te bewijzen moet ze drie moeilijke opdrachten volbrengen. Slaat haar fantasie op hol als toevlucht voor haar problemen, of is het echt wat er gebeurd? Geen kinderfilm overigens!

IMDb: 8,2/10. Mijn beoordeling: 8/10

Das Boot

Genre: Adventure, Drama, Thriller. Filmduur: 2h 29min. Uitgebracht in 1982.

Sommige klassieke titels vallen tegen wanneer je ze nu bekijkt. Dat had ik bijvoorbeeld toen ik kort geleden “The Silence of the Lambs” heb gekeken. Ook “The Godfather” viel mij tegen. Allebei goede films hoor, maar ik had beter verwacht. Is mijn verwachtingspatroon het probleem, of worden er tegenwoordig gewoon betere films gemaakt? Das Boot uit 1982 daarentegen viel mij zeker niet tegen, ondanks mijn hoge verwachtingen. De film gaat over de bemanning van een Duitse onderzeeër in de tweede wereldoorlog. Ondanks dat het gaat over het verkeerde kamp, vereenzelvig je je als kijker met de bemanning. The Bad Guys worden the Good Guys. Het verhaal en de claustrofobie van een onderzeeër, maken deze Duits gesproken film super spannend.

IMDb: 8,4/10. Mijn beoordeling: 9/10

A Man Called Otto

Genre: Drama, Comedy. Filmduur: 2h 6min. Uitgebracht in 2022. Regisseur: Marc Forster

Eindelijk weer een goede film met Tom Hanks. Greyhound (2020) en Finch (2021) kwamen niet in de buurt bij titels als Forrest Gump en Cast Away, A Man Called Otto wel. Otto (Tom Hanks) is een chagrijnige eigenwijze mopperkont. Hij heeft reden om boos op de wereld te zijn; zijn vrouw is overleden en hij is gedwongen met pensioen te gaan. Het leven is doelloos geworden. Daarom besluit hij er een eind aan te maken, maar hij wordt onderbroken door zijn nieuwe buren Marisol, Tommy en hun kinderen. Het helpen van dit onhandige stel met hun chaotische gezinsleven gaat eerst niet van harte, maar geeft Otto wel weer een doel. Langzaam maar zeker weet Marisol de ijskoude verbitterde Otto te ontdooien. Hartverwarmend en komisch tegelijk. Leuk detail: de jonge Otto in de flashbacks wordt gespeeld door Tom Hanks’s zoon Truman Hanks.

IMDB score: 7,5/10. Mijn beoordeling: 9/10

Baby Driver

Genre: Actie, Drama. Filmduur: 1h 53min. Uitgebracht in 2017. Regisseur: Edgar Wright.

Natuurlijk zijn er ook vrouwen die houden van actie, auto’s, ammunitie en achtervolgingen, maar ik denk dat je ‘Baby Driver’ wel kan bestempelen als mannenfilm. Ik vond het een geslaagde mix van ‘Pulp Fiction’, de game ‘GTA’ en de eerste films van de ‘The Fast and the Furious’ reeks. ‘Baby’ (Ansel Elgort) is een geweldige straatcoureur en luistert bijna constant muziek omdat hij last heeft van oorsuizen. Zijn liefde voor muziek is verweven als stijlelement in de film. Dat geeft de film iets extra’s. In de openingsscène loopt Baby over straat met take-away-koffie terwijl hij muziek luistert op zijn iPod. Alles in deze scène is muziek, niet alleen qua ritme, maar ook qua beeld. Heel gaaf gedaan. Baby doet noodgedwongen ‘klusjes’ voor beroepscrimineel ‘Doc’ (Kevin Spacey) omdat hij bij hem in het krijt staat. Hij staat in schril contrast met zijn collega criminelen; hij ziet eruit als een doorsnee puber, is op zichzelf en heeft geen gangster-kapsones. Baby is eigenlijk een goede jongen en is van plan om te stoppen met zijn criminele coureursklusjes als hij zijn schuld afbetaald heeft. Maar dat valt natuurlijk knap tegen (wat is een film zonder drama…), zeker als hij ook nog eens verliefd wordt (wat is een film zonder de liefde…). Cliché? Best wel, maar toch hebben ze er een geweldige film van gemaakt. 

IMDb score: 7,5/10. Mijn beoordeling: 9/10

Midsommar

Genre: Horror, Thriller. Filmduur: 2h 28min. Uitgebracht in 2019. Regisseur: Ari Aster

Nee, horror kan niet iedereen waarderen. Ja, je moet een sterke maag hebben. Maar, deze horror-film is wel anders dan anderen en het is een mooie afwisseling in deze lijst. Omdat niet iedereen het genre horror kan waarderen is een IMDb score van 7,1 erg hoog. ‘The Blair Witch Project’ scoort maar een 6,5! Wat is er dan anders aan deze film? Ten eerste speelt het overgrote deel van de film zich bij daglicht af. De titel verklapt het al; de film speelt zich af rond de zomerzonnewende. Ander verschil is dat de film niet vol zit met bijlen, bloed, behekste begraafplaatsen en bezeten beesten. Wat je aan bloed ziet echter is duidelijk te zien vanwege het daglicht. Derde verschil is dat de film een goed verrassend verhaal heeft. Een traditionele splatter-horror bestaat voor meer dan de helft uit de boeman die met een kettingzaag tieners opjaagt. Chistian neemt zijn vriendin en beste vrienden mee naar zijn afgelegen geboortedorp in Zweden om traditionele festiviteiten rondom de zomerzonnewende mee te maken. Wat begint als een ontspannen zomervakantie op een idyllische plek, verandert langzaam in wat je verwacht bij een horrorfilm.

IMDB score: 7,1/10. Mijn beoordeling: 8/10

Bohemian Rhapsody

Genre: Biografie, Drama, Muziek. Filmduur: 2h 14min. Uitgebracht in 2018. Regisseur: Bryan Singer.

Natuurlijk moet je niet allergisch zijn voor Queen, maar ook als Queen niet direct je favoriete band aller tijden is, moet je dit gezien hebben. Het is een geweldig verhaal en heel goed gemaakt. Alles zit erin: vriendschap, bedrog, sterfelijkheid, spijt, succes, en liefde uiteraard. Het gaat ook over anders durven zijn, want anders dat was Freddy Mercury. Op de vraag waarom Queen van alle “wannabe rockstars” het wel gaat maken zeg Freddy “We are 4 misfits who don’t belong together, playing for other misfits”. Naast de grote rode draad kom je ook te weten hoe bekende nummers zijn ontstaan. Zo wilde Brian May het publiek tijdens optredens een rol geven; ze echt may laten doen. Hij bedacht het “stamp stamp klap… stamp stamp klap…” uit “We Will Rock You”. En de gedachte achter Bohemian Rhapsody was om niet steeds jezelf te herhalen, maar nieuwe dingen uit te proberen. De combinatie Rock en Opera en de lengte van het nummer waren extreem. Weinigen geloofden erin, behalve de 4 leden van Queen uiteraard. De casting is ook geweldig, bijna karikaturaal in Freddy’s geval. Zelfs de stem klopt, maar wellicht is daar in post-production aan gesleuteld.

IMDb score: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

Inception

Genre: Actie, Avontuur, Sci-Fi. Filmduur: 2h 28min. Uitgebracht in 2010. Regisseur: Christopher Nolan.

Dominic Cobb (Leonardo DiCaprio) steelt bedrijfsinformatie van CEO’s, maar niet door fysiek of online in te breken. Hij breekt in in het onderbewustzijn van CEO’s. Dat doet hij door in hun dromen te infiltreren. Deze manier van stelen heeft hem uiteindelijk niet veel goeds gebracht: hij is voortvluchtig, heeft zijn vrouw verloren en leeft gescheiden van zijn kinderen. Hij wilt eigenlijk stoppen, totdat hem een speciale klus aangeboden wordt. De opdrachtgever beloofd hem te helpen, zodat hij zijn kinderen weer kan zien. Deze opdracht is echter extra moeilijk (uiteraard): in plaats van een idee te stelen, moet hij een idee in het onderbewustzijn van een directeur planten. De enige manier om dat te doen is via een omweg van dromen in dromen (in dromen). Een super goed verhaal waarbij je als kijker, net als de hoofdpersonen, soms de weg kwijt bent in de wirwar van droom en werkelijkheid. Fantastisch hoe dromen verbonden worden met elkaar en met de werkelijkheid. Het allermooiste van deze film is hoe er verteld wordt dat je sommige fouten niet kunt herstellen.

IMDb score: 8,8/10. Mijn beoordeling 9/10

Lion

Genre: Drama, Biografie. Filmduur:1h 58min. Uitgebracht in 2016. Regisseur: Garth Davis.

De beste en mooiste verhalen zijn vaak geïnspireerd op het echte leven valt mij op, zeker als het gaat om het genre drama. Lion is zo’n fantastisch mooi verhaal. De 5-jarige Indiase jongen Saroo raakt zijn grote broer kwijt wanneer hij, na lang zeuren, met hem mee mag om geld te verdienen. Saroo zit vast in een trein die hem van het arme platteland 1000 km verderop naar de grote stad Calcutta brengt. Hij spreekt de taal niet en kan niet uitleggen waar hij vandaan komt. Saroo belandt op straat, maar wordt uiteindelijk geadopteerd door een echtpaar uit Australië. Ze nemen hem liefdevol op en geven hem alles wat hij nodig heeft. Wanneer Saroo gaat studeren komen er herinneringen terug. Hij worstelt met tegenstrijdige schuldgevoelens. Zijn familie in India verdient te weten wat er met hem gebeurd is, maar hij wil niet ondankbaar zijn voor het leven dat zijn adoptieouders hem gegeven hebben. Uiteraard gaat hij wel op zoek (anders zou het geen sterk verhaal zijn) en vindt zijn moeder terug. Zijn grote broer blijkt al lang geleden overleden te zijn. Aan het eind van de film zijn echte beelden verwerkt waarin Saroo op bezoek gaat mijn zijn adoptieouders bij zijn biologische moeder.

IMDb score: 8,0/10. Mijn beoordeling: 10/10

Her

Genre: Drama, Romantiek, Sci-Fi. Filmduur: 2h 6min. Uitgebracht in 2013. Regisseur: Spike Jonze

Voor diegene die al mijn recensies gelezen heeft en er geen genoeg van kan krijgen, nog 1 tip: ‘Her’ gaat over een man die verliefd wordt op zijn besturingssysteem. Hù, wat? Ja, de hoofdpersoon Theodore wordt verliefd op een ver ontwikkelde versie van Windows/ OSx. Dat klinkt misschien als het script van een slechte comedy, maar het is een erg goede romantische drama. Theodore is een 2e rangs schrijver met een kapot gelopen huwelijk. Hij vult zijn tijd met werken en het spelen van video-games. Een advertentie triggert hem om een nieuw besturingssysteem te kopen. Dit systeem heeft een hoge mate van kunstmatige intelligentie. Het systeem communiceert met een stem (Scarlett Johansson). Theodore noemt haar Samantha. Wat begint met het opschonen van zijn mail-box, eindigt in een liefdesrelatie. Hoe echt Samantha ook lijkt voor Theodore, ze is geen mens van vlees en bloed. En dat zorgt voor problemen. Niet alleen Theodore komt in de knoei met zichzelf, ook Samantha worstelt met hun relatie.

IMDb score: 8,0/10. Mijn beoordeling: 9/10

As Good as It Gets

Genre: Drama, Romance, Comedy. Filmduur: 2h 19min. Uitgebracht in 1997.

As Good as It Gets gaat over de lompe, chagrijnige, autistische schrijver Melvin Udall (Jack Nicholson). Hij moet op het hondje van zijn homofiele buurman passen als deze in het ziekenhuis belandt en de enige serveerster (Helen Hunt) die hem wilt bedienen in zijn vaste restaurant stopt met werken vanwege problemen met haar zoontje. Door deze gebeurtenissen wordt Melvin gedwongen om te veranderen. Wat maakt deze film geweldig? Heel basic: een verhaal dat goed in elkaar zit en geweldige acteurs!

IMDb: 7,7/10. Mijn beoordeling: 9/10

Limitless

Genre: Thriller, Mystery. Filmduur 1h 45min. Uitgebracht in 2011.

We gebruiken maar een klein deel van onze hersenen. Schrijver Eddie (Bradley Cooper) komt in aanraking met een drug waarmee je 100% van je hersencapaciteit kunt gebruiken. Eddie’s writer’s block verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar dat is pas het begin. Hij verandert in de perfecte versie van zichzelf en heeft de wereld aan zijn voeten, maar uiteraard zitten er ook nadelen aan het middeltje. Met een dergelijk plot kun je een heel slechte maar ook een heel goede film maken is mijn mening. In dit geval is het gewoon heel goed gedaan. Kijken dus.

IMDb: 7,4/10. Mijn beoordeling: 9/10

Fight Club

Genre: Drama. Filmduur: 2h 19min. Uitgebracht in 1999.

Fightclub is geen platte aktie- of vechtfilm. Het gaat over een man die een saai leven heeft en lijdt aan slapeloosheid. Hij heeft erg creatieve manieren om met zijn problemen om te gaan. Hij bezoekt bijvoorbeeld verschillende praatgroepen en doet dan alsof hij hetzelfde probleem of dezelfde ziekte heeft als de rest van de groep. In een vliegtuig ontmoet hij de zeepfabrikant en verkoper Tyler (Brad Pitt). Tyler is in veel opzichte wat de man zou willen zijn. Samen gaan ze vaak naar de kroeg waar ze de bizarre gewoonte ontwikkelen elkaar na afloop af te tuigen. De man leeft op van de kick. Dit ontwikkelt zich in een geheime vechtclub waar veel mannen zich graag bij aansluiten. Het groeit de man steeds verder boven het hoofd, totdat hij erachter komt hoe creatief hij werkelijk is in het oplossen van zijn problemen. Fightclub geeft een cultfilm gevoel zonder ontoegankelijk te zijn voor een grote doelgroep. Het is een verhaal met bizarre trekjes en verfijnde humor. 

IMDb score: 8,8/10. Mijn beoordeling 9/10

Arrival

Genre: Drama, Thriller, Sci-Fi. Filmduur: 1h 56min. Uitgebracht in 2016.

Hou je niet van Science-Fiction? Lees dan toch even door. Ja, ‘Arrival’ gaat over Aliens, maar is niet te vergelijken met ‘Contact’ met Jodie Foster en al helemaal niet met de ‘Alien’ films. Arrival is verrassend door het (bijna) ontbreken van geweld. Spannend is de film overigens zeker wel. 12 grote objecten landen op verschillende plekken op aarde. Er blijken intelligente levensvormen in de objecten aanwezig te zijn. Taalkundig professor Louise Banks wordt gevraagd te communiceren met deze aliens. Maar waar begin je? Wat willen ze? Zijn hun bedoelingen goed? Arrival gaat over het gevaar van elkaar verkeerd begrijpen en overhaaste aannamen. Het gaat over positiviteit, taal en communicatie. Bij toeval bekeek ik deze film. Ik verwachte een rip-off van de film ‘Contact’, maar ik werd verrast door het plot, de boodschap en de onverwachte link tussen het begin en eind van de film.

IMDb score: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

Tip: vind meer goede speelfilms met IMDb

IMDb is een online platform waar je heel veel vindt over films, series, TV, acteurs, etc. Je kunt van bijna alles wat op TV, in de bioscoop of bijvoorbeeld op platforms als Netflix te zien is geweest reviews en beoordelingen vinden. Je kunt zelf een account aanmaken en bijvoorbeeld bijhouden wat je nog wilt kijken of een film of serie beoordelen. Heb je een supergave trailer gezien van een film en ben je van plan die film te gaan bekijken? Check eerst even de IMDb beoordelingen om teleurstellingen te voorkomen!

Voor bovenstaande speelfilms heb ik geput uit mijn eigen rating lijst op IMDb. Volg deze link voor mijn volledige IMDb rating list

Klaas Pelser