Geen zin om je kostbare vrije tijd in de kerstvakantie te verspillen aan slechte films? Bekijk de speelfilms uit mijn speelfilm top 5 voor de kerst! Het maken van bedrijfsvideo is mijn vak. Daarnaast kijk ik graag naar een goede speelfilm. In deze blog vind je 5 opvallende films die ik afgelopen jaar gekeken heb.

5. Boyhood

Genre: Drama. Filmduur: 2h 45 min. Uitgebracht in 2014.

Boyhood laat het opgroeien van de gewone Amerikaanse jongen Mason zien. De film is geschoten verspreid over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs. Leeftijdverschil van een personage wordt vaak opgelost door verschillende acteurs van verschillende leeftijden in te zetten. In deze film dus niet. Je ziet Mason langzaam ouder worden. Dat maakt dit een unieke film. Opgroeien, of het leven in het algemeen, heeft niet één groot climax aan het eind, zoals in de meeste speelfilms. Boyhood heeft net als het echte leven niet één groot climax. Sommigen zien dat als minpunt van de film, maar juist dit en het filmen over een grote periode, maakt de film ondanks het Amerikaanse zoetsappige sausje realistisch.

IMDb: 7,9/10. Mijn beoordeling: 9/10

Boyhood

As Good as It Gets. TriStar Pictures, inc.

4. As Good as It Gets

Genre: Drama, Romance, Comedy. Filmduur: 2h 19min. Uitgebracht in 1997.

As Good as It Gets gaat over de lompe, chagrijnige, autistische schrijver Melvin Udall (Jack Nicholson). Hij moet op het hondje van zijn homofiele buurman passen als deze in het ziekenhuis belandt en de enige serveerster (Helen Hunt) die hem wilt bedienen in zijn vaste restaurant stopt met werken vanwege problemen met haar zoontje. Door deze gebeurtenissen wordt Melvin gedwongen om te veranderen. Wat maakt deze film geweldig? Heel basic: een verhaal dat goed in elkaar zit en geweldige acteurs!

IMDb: 7,7/10. Mijn beoordeling: 9/10

3. El laberinto del fauno/ Pan’s Labyrinth

Genre: Fantasy, War. Filmduur 1h 58min. Uitgebracht in 2007.

Oorlogsfilm meets Fantasy. Dat maakt deze Spaanse film vrij uniek. Ik houd van beide genres, maar ook wanneer een van beide genres niet je favoriet is, denk ik dat je van deze film kunt genieten. Het verhaal speelt zich af in Spanje 1944. Ofelia, een jong meisje gefascineerd door sprookjes, gaat noodgedwongen met haar zwangere moeder wonen bij haar wrede stiefvader Vidal ergens in een onherbergzaam gebied in Spanje. Vidal is commandant in het Spaanse leger. ‘s-Nachts brengt een fee haar naar een labyrint, waar ze een Faun ontmoet. De Faun vertelt haar dat zij waarschijnlijk een verloren prinses is van een ondergronds koninkrijk. Om dit te bewijzen moet ze drie moeilijke opdrachten volbrengen. Slaat haar fantasie op hol als toevlucht voor haar problemen, of is het echt wat er gebeurt? Geen kinderfilm overigens!

IMDb: 8,2/10. Mijn beoordeling: 8/10

El laberinto del fauna. Estudios Picasso

Limitless. Rogue Pictures

2. Limitless

Genre: Thriller, Mystery. Filmduur 1h 45min. Uitgebracht in 2011.

We gebruiken maar een klein deel van onze hersenen. Schrijver Eddie (Bradley Cooper) komt in aanraking met een drug waarmee je 100% van je hersencapaciteit kunt gebruiken. Eddie’s writer’s block verdwijnt als sneeuw voor de zon, maar dat is pas het begin. Hij verandert in de perfecte versie van zichzelf en heeft de wereld aan zijn voeten, maar uiteraard zitten er ook nadelen aan het middeltje. Met een dergelijk plot kun je een heel slechte maar ook een heel goede film maken is mijn mening. In dit geval is het gewoon heel goed gedaan. Kijken dus.

IMDb: 7,4/10. Mijn beoordeling: 9/10

1. Das Boot

Genre: Adventure, Drama, Thriller. Filmduur: 2h 29min. Uitgebracht in 1982.

Sommige klassieke titels vallen tegen wanneer je ze nu bekijkt. Dat had ik bijvoorbeeld toen ik kort geleden “The Silence of the Lambs” heb gekeken. Ook “The Godfather” viel mij tegen. Allebei goede films hoor, maar ik had beter verwacht. Is mijn verwachtingspatroon het probleem, of worden er tegenwoordig gewoon betere films gemaakt? De Duitse film Das Boot uit 1982 daarentegen viel mij zeker niet tegen, ondanks mijn hoge verwachtingen. De film gaat over de bemanning van een Duitse onderzeeër in de tweede wereldoorlog. Ondanks dat het gaat over het verkeerde kamp, vereenzelvig je je als kijker met de bemanning. The Bad Guys worden the Good Guys. De film gaat ook over vriendschap, toewijding, hoop en trouw. Tel daar een goed verhaal en de claustrofobie van een onderzeeër bij op en je krijgt superdrama.

IMDb: 8,4/10. Mijn beoordeling: 9/10

Speelfilm top 5 voor de kerstDas Boot. Bavaria Film

Wat is IMDb?

IMDb is een online platform waar je heel veel vindt over films, series, TV, acteurs, etc. Je kunt van bijna alles wat op TV, in de bioscoop of bijvoorbeeld op platforms als Netflix te zien is geweest reviews en beoordelingen vinden. Je kunt zelf een account aanmaken en bijvoorbeeld bijhouden wat je nog wilt kijken of een film of serie beoordelen. Heb je een supergave trailer gezien van een film en ben je van plan die film te gaan bekijken? Check eerst even de IMDb beoordelingen om teleurstellingen te voorkomen! Een film met een beoordeling van 6/10 of lager is meestal de moeite niet waard en bovendien zonde van je tijd. Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel. Het horror genre bijvoorbeeld, wordt vaak slecht beoordeeld om redenen die liefhebbers soms juist waarderen. Een horrorfilm met een waardering van 7/10 is waarschijnlijk een topfilm voor horrorliefhebbers. De film “The Blair Witch Project” bijvoorbeeld wordt beoordeeld met een 6,4/10. Als liefhebber van een goede horror heb ik deze film beoordeeld met een 8/10.

Speelfilm top 5 voor de kerst

Voor bovenstaande lijst “speelfilm top 5 voor de kerst” heb ik geput uit mijn eigen rating lijst op IMDb. Volg deze link voor mijn volledige IMDb rating list

Fijne kerst en veel kijkplezier met mijn speelfilm top 5 voor de kerst!

Klaas Pelser.