Steek je nek uit met online video marketing! Video is veelzijdig: het maakt nieuwsgierig, daagt uit om te delen, helpt de kijker, is visueel en bovendien leuk om te maken! Maar hoe bedenk je iets goeds? Hoe zorg je dat mensen de video ook echt zien? En hoe bereik je dus je doel?

Steek je nek uit met online video marketing tips

Bedenk een goed concept

Nogal wiedes, maar hoe dan? Begin bij het doel of de aanleiding. Een vette video maken is geen doel. “Omdat het er nu eenmaal bij hoort” is geen reden. Vakantiekrachten aantrekken of klanten helpen met veelgestelde vragen: dat zijn doelen voor online video marketing. Bepaal daarna voor wie je de video maakt. Wie gaat erna kijken? En vervolgens zoek je uit in welke online contreien jouw doelgroep zich bevind.

Kies een onderwerp waarmee je de kijker helpt. Past dat niet bij het doel van de video? Bedenk dan in ieder geval een thema dat de kijker interesseert. Denken vanuit de klant: misschien een cliché, maar het blijft een uitdaging voor veel ondernemers. Kom in je video snel ter zake. Cut to the chase! Dat is online video marketing. Klikt iemand op play, geef de kijker dan wat hij of zij verwacht. De drempel om op de play-button te drukken is groter dan het wegklikken van de video.

Zit jouw doelgroep alleen op social media? Maak dan een video die goed te volgen is zonder audio. In de tijdlijn van de meeste kanalen starten video’s automatisch, maar wel zonder geluid. Grote tussenteksten in de video is een goede oplossing. Je ziet dat vaak op socials. Maar je kunt ook een verhaal vertellen met alleen bewegende beelden. Als filmmaker vind ik dat natuurlijk mooier. Online wordt al zo veel met tekst overgebracht.

“Out of the box” videoconcept voor een specifieke doelgroep. 1:58

Overweeg om zakelijk te gaan vloggen. Dat is goedkoop, spontaan, persoonlijk en je hebt regelmatig exposure. Zakelijk vloggen is slim om te kiezen wanneer er regelmatig iets nieuws te melden is in je vakgebied. Ook is het een mooi concept wanneer je veel verschillende kleine onderwerpen wilt bespreken. Kijk je op tegen de technische kant van vloggen? PelserFilm geeft workshops op maat.

Laat je doelgroep zelf een filmpje maken! Je kunt een enthousiaste klant vragen te vertellen over zijn of haar ervaring met jouw bedrijf. Nog leuker is om iemand over jou te laten vloggen voor je online video marketing. Dat werkt vooral goed wanneer de vlogger veel volgers heeft binnen jouw doelgroep.

In de blog “De vorm van een video en videomarketing” ga ik dieper in op deze tips en vind je nog meer manieren om tot een goed concept te komen.

Match filmduur en online video marketing

Wat de juiste filmduur is voor online video marketing kun je van twee kanten aanvliegen: met je gezonde verstand of trendvolgend. Trends veranderen. Wil je je film een lange tijd in kunnen zetten? Ga dan uit van je gezonde verstand. Wil je op de korte termijn meer views? Volg dan de trend.

Gezond verstand

over het algemeen kun je zeggen dat korter beter is. Kijk naar het doel. Vaak hoef je niet in detail te treden om dat doel te bereiken. Veel bedrijven hebben die neiging wel. Ze willen zo veel mogelijk in de video proppen. Video is goed in verlagen van drempels: de drempel om een product te kopen, te solliciteren, mee te doen met crowfunding, enz. Is de kijker enthousiast door jouw online video marketing? Dan komen de details vanzelf. Hij of zij gaat zoeken op je website of neemt contact op.

Wees realistisch over hoe ‘vet’ je bedrijf, product of dienst is. Heb je echt wereldnieuws? Dan wordt zelfs een video van 10 minuten online bekeken. Meestal is het helaas toch achteraan aansluiten. Hoe houd je een video kort? Pak een bijl en hak die lange video op in korte stukken. Bijvoorbeeld één video per productgroep. Korte video’s worden sneller bekeken, zijn meer toegespitst en je hebt meer variatie in je online video marketing.

Maak de kijker nieuwsgierig met een teaservideo, zoals deze voor Monuta. 0:34

Een andere tip: maak een korte trailer video van 30 seconden. Net als bij een filmtrailer maak je het publiek nieuwsgierig naar de ‘echte’ film. Maak het lekker bombastisch! Dat de echte film wat langer duurt, is dan niet erg. Ten slotte moet ik opmerken dat de juiste filmduur ook afhangt van het type video. Maak je een how-to video over het gebruik van een software pakket? Dan mag dat langer duren dan wanneer je een commerciele spot maakt over datzelfde software pakket.

Trendvolgend

Zoek online naar de huidige gangbare filmduur voor het kanaal waar jouw doelgroep zich bevindt. Pas je script op die filmduur aan. Voor Instagram is dat op het ogenblik bijvoorbeeld 30 sec, voor Facebook 60 sec en voor YouTube 2 minuten. Maar ook hier kom je met logisch nadenken wel een eindje: instagram is jong en snel, je gaat naar YouTube om video’s te bekijken (andere mindset), etc. Houd wel in de smiezen dat er een verschil zit tussen YouTube als social media kanaal en YouTube als middel om een video ergens anders te laten zien (te embedden). Op de hoogte blijven? Kijk regelmatig op Frankwatching voor de nieuwste videomarketing tips.

Denk bij online video marketing na over houdbaarheid

Wanneer je tijd en geld investeert in een goede video, dan wil je geen THT datum van een pak melk. Net als filmduur is het videoconcept trendgevoelig. Wat eerst niet ‘mocht’ kan later juist wel. Neem verticale video: not done, voor amateurs die niet weten dat ze hun smartphone moeten draaien (stumpers). Das war einmal. Nu kan verticale video wel in online video marketing, zeker wanneer de video alleen op smartphones bekeken wordt. Ook hier geldt weer: gebruik je boerenverstand, kijk naar het doel en hoe de video bekeken wordt, volg trends voor resultaat op de korte termijn, kies een traditioneler concept als het langer houdbaar moet zijn.

Denk ook aan houdbaarheid tijdens de productie. Film je in de kerstperiode? Zorg dan dat je alle kerstversiering even weghaalt. Zet de nieuwste producten in de showroom. Zorg voor bedrijfskleding met het recentste logo. Ook inhoudelijk moet je scherp blijven voor een lange THT datum.

Verspreiden

Pakkend concept, de juiste filmduur, goede houdbaarheid, maar hoe zorg je dan voor veel views? Maak daar in een vroeg stadium plannen voor. Kijk breder dan alleen social media in je online video marketing. Wees creatief. Misschien kan je video ook staan op de site van een leverancier of een klant. Of verwerk je video in e-mail marketing. Je film moet online gaan leven: likes en comments. Je wilt dat vrienden en collega’s van je doelgroep ook de video zien en dat er online gesprekken ontstaan. Gewoon een knalgoede video helpt, maar je kunt mensen ook vrágen om je video te liken. Zet ook je personeel in! Meten is weten. Op YouTube kun je de statistieken van je video bekijken. Leer daarvan. Heeft je video een extra boost nodig: overweeg dan betaalde acties om je video te promoten.

In de blog “Het verspreiden van video content : 9 tips” ga ik dieper in op verspreiding en vind je nog meer manieren om meer views te krijgen.

Tot slot is het nuttig te zeggen dat er meer is dan alleen online video marketing. Ook offline wordt bedrijfsvideo gebruikt. Beurzen, wachtruimtes, maar bijvoorbeeld ook interne communicatie in een groter bedrijf. Een echte ’thumbs up’ telt dubbel, maar je moet wel zelf turven! Get inspired: op de homepage vind je voorbeelden en blogs over bedrijfsvideo.

Klaas Pelser.